I studien ingick 7 800 personer från mer än nio länder i Europa. Studien hade som mål att ta reda på hur vi ställer oss till växtbaserade fermenterade livsmedel som ska ge hälsofördelar.
Studien är en del av projektet HealthFerm och Armando Perez-Cueto, somn är forskare och professor är chef för HealthFerms konsumentstudier vid Umeå universitet. I ett pressmeddelande säger han: ”Den här konsumentstudien har visat på en samhällelig brytpunkt. Cirka 27 procent av allätarna äter som flexitarianer, utan att identifiera sig som sådana. Det här är ett steg framåt eftersom det tyder på att minskad köttkonsumtion håller på att bli det nya normala.”
SLUTADE MED KÖTT AV HÄLSOSKÄL
En majoritet av studiedeltagarna tycker att de fermenterade växtbaserade livsmedel underlättar en kostomställning.
Forskarna dök djupt ner i deltagarnas smaksensorer och exempelvis föredrog man att yoghurten skulle var vit, söt och krämig – utan tillsatta smakämnen.
När frågor om hur bröd skulle vara så föredrog man bröd rikt på protein som skulle vara rostade och krispiga med nötaktig smak.
Växtbaserade kycklingalternativ skulle ha en jämn och naturlig form, vara möra i konsistensen och lukta lite som kyckling.
Förutom smak, hälsa och omtanke om djuren så var argumentet mot de växtbaserade produkterna att de inte gav mättnad.
De som valde bort kött gjorde sitt val av personliga hälsoskäl.
Viljan att prova att byta ut köttet mot växtsubstitut var stor och de som var mest positiva var yngre personer, välutbildade och de som kände sig ekonomiskt trygga.
Här kan du ladda ner rapporten.