För 4000 år sedan, bland de forna egyptierna, skapades oljebaserade dofter baserade på blommor, växter och träd. Parfymerna användes främst vid heliga ceremonier och begravningar men också till vardags. Folket såg på parfymdofterna som heliga eftersom man ansåg att de var svett från solguden Ra. Bland de medicinskt kunniga användes speciella oljeessenserna baserade på verksamma örter vid bland annat förkylningar.

Man har kunnat visat att egyptierna använde kåda från pistageträdet som offergåvor men också som rökelse och i krämer.

Arkeologer har i de gamla egyptiska gravarna hittat alabasterbehållare med parfym av olja kryddad med olika sorters kåda. Man har även hittat sminklådor och kärl med enbärsolja.

Att kunna bära parfym var en symbol för social status och Tapputi hette en av de första välkända parfymörerna. Hon var kvinna och kemist och levde i babyloniska Mesopotamien vilket är nuvarande Syrien och Irak. Den rika doftkulturen inspirerade länderna runt Medelhavet. Perser, de antika grekerna och romarna var inte sena att ta till sig den väldoftande lyxen. I Egypten lär de ha varit prästerna som blandade parfym.

Kyphi är namnet på den mest kända egyptiska parfymen. Den lär ha innehållit enbär, kanel, torkade russin, myrra, honung och vin.

DYRA FLASKOR
Det sägs att filosofen Sokrates tycket illa om parfymer och statsmannen och diktaren Solon lär ha velat förbjuda parfymer för män, men det lyckades inte alls med. Det berättas också att Alexander den store intresse för parfymer enbart hade med ekonomisk vinning att göra. Han öppnade upp nya handelsvägar just på grund av parfymerna.

År 400 före Kristus har man funnit signerade parfymer. Dessa var dyra och kunde kosta 500 drachmer. Med tanke på att en dags arbete endast betingade en drachmer så var det lätt att räkna ut att endast de bättre bemedlade hade råd att parfymera sig.

VIKINGARNA TOG MED SIG PARFYM HEM

Vad man hade för essenser i parfymerna förändrades med tiden. Man började använda bävergäll från bäverns könsorgan, sibetolja från sibetkattens analöppning och ambra från kaskelotvalens tarmsystem. Ämnen som faktiskt används idag. Dock i syntetisk form.

Dofterna gick därmed från känslosamma till mer djuriska och på teaterns scen framställdes kvinnor som farliga och förförande som fångade männen med de djuriska dofterna.

Till slut nådde parfymerna Skandinavien och det på grund av Vikingarna som bytte till sig parfymer från orienten med pälsar från Norden.

När sedan korstågen startade i slutet av 1000-talet expanderade handeln.

Den första alkoholbaserade parfymen lär ha tillverkats i slutet av 1300-talet för den ungerska drottningen Elisabet som vid 90 års ålder lär ha levt upp av väldoften och lockat till sig en ung friare. Huruvida det är sant eller bara någon som är bra på att sälja parfymer förtäljer inte historien.

DET VÄLDOFTANDE HOVET

Under renässansen blev parfymer sjönk priserna på parfym så att fler hade råd att dofta gott. Det var också då som flaskorna blev mindre och benämns i historien som pomander. Man parfymerade sig också på ställen på kroppen där man svettas mer som under armarna och mellan låren. Då använde man sig av små svampor som man parfymerade och placerade dem där det skulle lukta gott. När pesten kom användes starka dofter för att rensa luften.

Det var ju lite si och så med den personliga hygien och parfym var enormt populärt i det franska hovet under 1600 och 1700-talet. Även om det blev betydligt bättre under Ludvig XVI och Marie-Antoinettes tid. Den franska drottningen lär ha föredragit viol- och rosenvatten.

För det var just Frankrike som i princip skaffade sig monopol för parfymtillverkning. Paris och Grasse blev parfymernas huvudstad och därifrån såldes parfymen vidare till resten av Europa.

Den svenska kungen Gustav III försökte implementera parfymkulturen i landet, men hand blev inte så lyckosam då svenskarna hellre föredrog sin brännvinstillverkning.

ETT STORT UTBUD

I 1800-talets London uppfanns sprayflaskan och Eau de Colognen föddes. Nu kunde man börja tillverka parfym i större kvantiteter. 1828 grundades Guerlain som blev ett parfymimperium.

Då skapades Eau de Cologne impériale och Eau de Cologne 4711, den sistnämnda säljs än i dag. Den lite tyngre kvinnliga parfymen Jicky blev en succé och männen älskade när kvinnorna doftade. Klassikern Shalimar kom 1924.

Chanel kanske blev det mest berömda märket och hennes nummer 5 skulle alla ha. Coco Chanel gjorde inte bara klassiskt vackra kläder för kvinnor hon gav flaskorna en snygg design.

Under 1950-talet var mycket av de naturliga substanserna utbytta till kemiskt framställda, vilket gjorde att priset kunde sänkas och flera hade råd med dem.

Idag finns det både rena parfymoljor och uppblandade syntetiska. Parfymoljorna håller inte lika länge som de syntetiska som du kan ha i fyra år utan att den tappar doften. Parfymoljan är inte utspädd och doftar mycket i liten mängd. Den räknar man med håller i ungefär ett år.

De syntetiska innehåller ofta både olja och ämnen utspädda i alkohol eller andra lösningsmedel.