I tusentals år har människor fastat. Ibland ofrivilligt på grund av bristen på mat, och ibland frivilligt på grund av påbud från religionen. Idag fastar vi för att må bra. När man fastar, oavsett om det är en periodisk daglig fasta eller längre, så kan ett överskott av syra bildas i kroppen. En bra avvägd kombination av mineraler och spårämnen ökar kroppens kapacitet att ta hand om överskottssyra och återställa syra-basbalansen.

Att brottas med problem som beror på att vi ätit för mycket är ju på många sätt ett lyxproblem i den mer välbeställda delen av världen. Men det är ett problem som måste tas på allvar. Att överäta kan skapa matberoende, övervikt och ohälsa på sikt.

Ett sätt att tämja vår hjärna att inte ropa efter sött, fett och salt i för stora mängder är att fasta. Numera är fasta inte bara en trend utan ett sätt att leva för att må bra, och det med stöd i vetenskapen. Fasta är också renande och har man överätit, som de flesta brukar göra under sommaren, så välkomnar kroppen en fastekur. Fasta har i studier visat sig ge en sundare tarmflora, en starkare lever, bättre sömn, en piggare hjärna och en lugnare mage.

ATT KOMMA IN I BRA MATVANOR IGEN

Är du utan mat i tolv timmar eller mer så infinner sig ett tillstånd som blir lite som en metabol strömbrytare. Kroppen kommer in i en fas där den städar och gör rent.

När du ska fasta, starta med kosten, en bra idé är att följa tallriksmodellen. Det vill säga; halva tallriken ska bestå av grönsaker, en fjärdedel av proteiner och den återstående fjärdedelen av kolhydrater plus att du tillsätter fett som olivolja eller smör.

När du kommit in i bra vanor, eller om du redan har det, så prova att hoppa över en måltid. Det vill säga undersök möjligheten att må bra av periodisk fasta. Det är också ett sätt att bli av med sötsug och få bättre kontakt med hunger och mättnadskänslor.

När du sedan har kontroll över sötsug och minskat på portionerna rejäöt så kan du prova att bara dricka grönsaksdryckor under några dagar.

FASTA LEDER TILL ÖVERSURNING I KROPPEN

När du börjar fasta ökar syrabelastningen i kroppen eftersom kroppen producerar ketonkroppar, som är syror. När vi fastar får vi inte i oss tillräckligt med mat för att neutralisera överskottssyran och även fast vi äter uteslutande basisk kost så räcker det oftast inte.

Syror är något som kroppen alltid producerar genom olika processer, men när man fastar kan ett överskott av syror produceras än mer, vilket gör att den så kallade syra-basbalansen ruckas.

Fasta leder oundvikligen till översurning, vilket också kan leda till hälsoproblem. Det kännetecknas av ospecifika symtom som trötthet, koncentrationssvårigheter eller muskel- och ledbesvär.

Även om man inte fastar, kan ett tillskott som är basiskt göra nytta, speciellt om livet är stressigt, du äter oregelbundet och tenderar att slarva med att äta den nyttiga maten.

Det finns studier som visar att känslan av smärta är mer uttalad när kroppen är översyrad. Och om din fasta inte resulterar i viktminskning kan det bero på att ämnesomsättningen inte fungerar bra till följd av att kroppens syra-basbalans är ruckad.

VAD ÄR SYRA-BAS BALANS?

Syra-basbalansen är nödvändig för normala metaboliska processer som ansvarar för att säkerställa balansen mellan syror och baser i kroppen. Det är en viktig uppgift eftersom många olika faktorer kan sätta förhållandet ur balans. 

Alla metaboliska processer i kroppen styrs av enzymer och de är i sin tur beroende av att PH-värdet är normalt. Ett PH-värde är ett värde som berättar om koncentrationen av syra och baser i hela kroppen. En optimal nivå för PH-värdet är 7,4. Det är därför kroppen håller PH-värdet inom varje cell, i den omgivande vävnaden, i våra organ och speciellt i blodet.

Enkelt förklarat så kan man säga att syra-basbalansen ligger till grund för en normal metabolism (ämnesomsättning).

EXEMPEL PÅ BASISK MAT

Gröna grönsaker som gurka, spenat, kål, broccoli, selleri, avokado med mera räknas som basisk föda. De flesta frukterna är basiska, också citrusfrukter även om många tror att citrusfrukter är sura, men i kroppen är de basiska. Dadlar och russin, nötter och frön, svamp, soja och tofu är basiska.

Jürgen Vormann har i över 30 års tid studerat hur kosten påverkar vår hälsa och våra kroppar. Han är professor i biokemi och expert inom näringslära. Vormann är medgrundare till Institute of Prevention and Nutrition i München där han idag är chef.

– När vi låter bli att äta, oavsett om vi fastar en vecka eller om det handlar om att vi utövar den periodiska fastan, så produceras det syra i kroppen. Under tiden du inte äter kan det vara svårare för kroppen att ta hand om överskottssyran. Lösningen är enkel. Genom att äta en kost som är mer basisk återställer man balansen. Man kan också ta ett tillskott med en väl avvägd kombination av mineraler och se till att dessa mineraler är bundna till citrat, säger Jürgen Vormann.

Kost som innehåller mycket proteiner och fosfater, vilket är ämnen som används som klumpförebyggande- och surhetsreglerande medel eller för att göra kött mörare, kan bilda mer syra i kroppen.

Ett syraöverskott kan också uppstå i kroppen när du tränar, om din kropp av någon anledning är inflammerad eller om du går på en kalorirestriktion. Allt detta kan leda till att syra-basbalansen rubbas.

– När du fastar är det två faktorer som bidrar till en ökning av syrabelastningen. Det ena är att kroppen producerar ketonkroppar, vilket biokemiskt sett är just syror. Det andra är att när vi fastar får vi inte i oss tillräckligt med mat för att neutralisera överskottssyran. Även om det vi äter uteslutande är basiskt så skulle jag vilja påstå att det oftast inte räcker. Det betyder att fasta oundvikligen leder till översurning, vilket i sin tur kan leda till hälsoproblem, säger Jürgen Vormann.

Om du fastar och det inte resulterar i viktminskning kan det bero på att ämnesomsättningen inte fungerar bra till följd av att kroppens syra-basbalans är ruckad. Då kan man prova ett basiskt tillskott och se om man känner skillnad.

– Varje organism är olika, och kroppens egen syraproduktion beror på många faktorer. Förutom den mat du äter så bidrar stress, sömnbrist, medicinering, nikotin- och alkoholkonsumtion till att syra bildas.

TÄNK PÅ DET HÄR OM DU VILL PROVA ETT BASISKT TILLSKOTT

Det är viktigt att välja basiska mineraler som är citratbaserade eftersom dessa påverkar din mage på ett positivt sätt genom att de i princip passerar tarmen i sitt ursprungliga skick och kan tas mellan måltiderna.

Mineraler som karbonater och oxider kan göra magen orolig.

Sammansättningen av de basiska mineralerna har positiv inverkan i samband med både periodisk fasta och en ”vanlig” fasta. Men även vid tillfällen som hög stress, hård träning eller om du anser att du inte får i dig tillräckligt med näring via kosten.

Basica är ett exempel på produkt med en väl avvägd kombination av citratbaserade mineraler som är organiska och bundna till citrat. Det gör att kroppen tar upp dem på samma sätt som om du äter ekologiskt odlade frukter eller grönsaker. 

Det basiska näringstillskottet innehåller en väl avvägd kombination av mineraler och spårämnen för att upprätthålla syra-basbalansen i kroppen. Mineralerna är organiska och bunden till citrat, vilket gör att kroppen tar upp dem på samma sätt som om du äter ekologiskt odlade frukter eller grönsaker. I nästan ett halvt sekel har forskningen intresserat sig för det basiska tillskottet, det finns därför många års dokumentation.

Texten är publicerad i samarbete med  Mandarin Media för ett friskare Sverige.