Varför inte börja med julmaten i tid i år. Så slipper du stressen när det närmar sig. En rätt du kan göra i förtid och frysa in är Janssons frestelse.

Här kommer en vegetarisk variant med syltlök som ger en sötsyrlig smak och som passar utmärkt istället för ansjovis.

4-6 portioner

Det här behöver du:

75 gram smör 

1 kilo potatis

1,5 dl syltlök 

1 msk

2,5 dl vispgrädde eller växtbaserat alternativ

2 dl mjölk eller växtbaserat alternativ

Ströbröd

Salt och peppar

2 stycken lagerblad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatisen och skär den i tunna skivor eller använd en matberedare.

Skär syltlöken i mindre bitar.

Smörj en form med smör i botten och varva med potatis och syltlök.

Krydda där i mellan mes salt och peppar och smulade lagerblad.

Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel och blanda med salt.

Häll över mjölk och grädde och klicka över smöret.

Överst lägger du ströbrödet.

Janssons tar runt 40-45 minuter att grädda i ugnen.