Varför inte börja med julmaten i tid i år. Så slipper du stressen när det närmar sig. En rätt du kan göra i förtid och frysa in är Janssons frestelse.
Här kommer en vegetarisk variant med syltlök som ger en sötsyrlig smak och som passar utmärkt istället för ansjovis.
4-6 portioner
Det här behöver du:
75 gram smör
1 kilo potatis
1,5 dl syltlök
1 msk
2,5 dl vispgrädde eller växtbaserat alternativ
2 dl mjölk eller växtbaserat alternativ
Ströbröd
Salt och peppar
2 stycken lagerblad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor eller använd en matberedare.
Skär syltlöken i mindre bitar.
Smörj en form med smör i botten och varva med potatis och syltlök.
Krydda där i mellan mes salt och peppar och smulade lagerblad.
Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel och blanda med salt.
Häll över mjölk och grädde och klicka över smöret.
Överst lägger du ströbrödet.
Janssons tar runt 40-45 minuter att grädda i ugnen.