Att baka bröd utan gluten är svårt. Det är trådarna i gluten som får degen elastisk och gör att den jäser och får fast form. Gluten är lite som ett lim som håller ihop degen och gör att den färdiga brödet inte faller sönder när man ska skära det i skivor. Utan gluten brukar bröden dessutom blir torra och alldeles för kompakta.
Att vara glutenintolerant och älska bröd har därför varit svårt, men nu finns det äntligen ett lätthanterligt, gott, näringsrikt bröd för alla glutenintoleranta, i butikernas brödhyllor.
Men det krävdes en hel del forskning och utveckling för näringsexperten Hans Jungvid, som är VD för bageriet Oates i Helsingborg, att få fram ett välsmakande glutenfritt bröd baserat på ren havre som dessutom är fast i formen.

– Jag såg en stor potential i havrens goda egenskaper och började en 20 år lång resa för att få fram ett bröd bakat på nästan bara havre. Det har funnits många problem att lösa under vägen. Allt från att övertyga en hel bransch om att få till odlingar där havren är ren till många timmars bakande hemma i mitt eget kök. Jag hade en stark övertygelse och en vision om att kunna framställa ett gott och nyttigt bröd för glutenintoleranta och mina egna glutenbesvär har fungerat som en motor under hela processen, säger Hans Jungvid.

DIETISTEN JUBLAR ÖVER BRÖDET

Sofia Antonsson, legitimerad dietist, har väntat länge på ett glutenfritt bröd som är gott och nyttigt och som går att skära utan att det smulas sönder, det vill säga, att det beter sig som ett ”vanligt” bröd.
– Oates glutenfria bröd är det bästa som hänt på väldigt länge. Ett så här bra bröd är i princip helt omöjligt att baka själv. Nu kan jag rekommendera mina patienter med celiaki, men även de med IBS, ett bröd som är näringsrikt och mättande. Dessutom smakar havrebrödet riktigt gott. När man är glutenintolerant eller har IBS och vill ha bröd som en del av kosten har det inte funnits några bra alternativ. De glutenfria bröd jag har smakat tidigare har inte varit vare sig goda eller för den delen speciellt nyttiga, säger Sofia Antonsson.

Oates lanserar just nu brödet på ICA Maxis butiker i Skåne och snart finns det även i Stockholm. Målsättningen är att det ska finnas i hela Sverige.
– Vi har lyckats få fram rätt konsistens och kvalitet för att sedan överföra kunskaperna till industriella bageriförhållanden. Jag är stolt över att vi på Oates nu kan erbjuda ett riktigt havrebröd med omtalat god smak och många andra goda egenskaper. Eftersom vi leverar färskt bröd utan tillsatser har det ett kort bäst före datum. Nu jobbar vi på en vakumförpackning som gör det enklare att transportera brödet längre sträckor, säger Hans Jungvid.

Det glutenfria havrebröd innehåller:
• 83 procent av torrvikten är havre.
• Brödet är fast i formen och lätt att skära.
• Brödet innehåller lite socker och är kalorisnålt – 200 kalorier per 100 gram.
• Smaken är något nötaktig och är riktigt gott att rosta.
• Brödet passar bra som frukostbröd men också som mel-lanmålsbröd.
• Det innehåller inga tillsatser och håller sig flera dagar i rumstemperatur.
• Havre innehåller resistent stärkelse som är en form av kolhydrater som är nyttiga för tarmbakterierna, ger mättnad länge och som inte påverkar blodsockret.