Idag mår Mathias Lobendahl, 48 år, bättre än vad någonsin gjort. Han tränar sex dagar i veckan, mediterar och badar kallbad varje dag, och han har slutat äta socker. Dessutom har han börjat tävla i crossfit.

Hur orkar han? Och var kommer all energi ifrån? För att förstå det behöver vi gå tillbaka i tiden.

På frågan hur han beskriver sig själv som person svarar Mathias att han är fokuserad, driven och superengagerad i allt han gör. Egenskaper som gjorde att han klättrade snabbt i karriären. Han gick från säljare och butikschef till regionchef. Och blev sedan egen företagare när han startade en butik som sålde det danska premiummärket Bang & Olufsen.

Efter tio år i teknikbranschen sålde han verksamheten och ville lära sig något nytt.

Det blev en köksbutik där han ganska snart dubblerade omsättningen och mitt i den expansionen blev han kontaktad av BoConcept och tog, tillsammans med sin fru Mimmi, över deras butik i Stockholm. Som mest hade Mathias 70 anställda och därför ytterst lite fritid.

Därför bestämde sig Mathias för att förverkliga en gammal dröm att bli pilot. Han tog helikoptercertfikat och njöt av att känslan av att få styra sin egen helikopter.

Mathias liv var en sann och verklig framgångssaga, en karriär kantad av framgångar som de allra flesta inte kommer i närheten av. Hur orkade han och hur lyckades han med allt han tog sig för?

Att arbeta hårt och målmedvetet förstås, men kanske också med en talang för affärer och att ha fingertoppskänslan att välja rätt personer att arbeta med.

TRÖTT OCH FOLKSKYGG

Men det hårda arbetet och det långa arbetsdagarna tog till slut ut sin rätt. En dag när Mathias satt i helikoptern hörde han plötsligt inte kontrolltornet.

–  Jag trodde att jag fått en vaxpropp i örat, men fick samtidigt ett tryck över bröstet och jag kände mig mycket underlig, men lyckades komma ner på marken helskinnad. Det första jag gjorde när jag kom hem var att kontakta läkare för att få göra en grundlig undersökning, säger Mathias.

Det visade sig att Mathias fått en utmattningsdepression och från att ha varit en stark, social och energisk person blev han sjukskriven, medicinerad med både antidepressiva och ångestdämpande läkemedel. Depressionen gjorde honom inåtvänd, orkeslös och folkskygg.

– På grund av medicinerna fick jag inte längre flyga och det var svårt eftersom timmarna i luften var min meditation där jag hämtade ny kraft, berättar Mathias.

NAD+ GAV FÖRSÖKSPERSONERNA BÄTTRE SYN

Kroppen fortsatte att säga ifrån. Synen blev sämre och Mathias hade inte ens ork att hålla i telefonen när han pratade. Efter att ha varit sjukskriven i ett halvår insåg han att vila sig till bättre hälsa inte skulle fungera.

– Då fick jag nog av att vara trött och må dåligt. Jag hade aldrig varit sjuk förut. Situationen var väldigt ovanlig för mig och jag var orolig för min synförsämring.

Mathias började söka information på nätet och fann forskning gjord på St Eriks ögonsjukhus och Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det fanns en studie på patienter med glaukom, en ögonsjukdom som gör att man med tiden kan förlora synen. Symtomen yttrar sig som fläckar i synfältet som hjärnan fyller i och ofta märker man inte något förrän synen nästan är helt borta.

– Forskarteamet lät patienter med glaukom ta nikotinamid i höga doser, vilket resulterade i att patienterna fick bättre syn. Jag blev oerhört intresserad av detta och tänkte att det här måste jag ha för mina ögon. Men det framgick inte vilken form av nikotinamid det var. Jag fick fram två varianter i Sverige och två via den internationella sajten E-bay.

När Mathias hade fått hem sina produkter, fördjupade han sig i ämnet och upptäckte att just den variant av B-vitamin som höjer nivåerna av NAD+ i cellerna har en stark koppling till åldrandeprocessen.

– En av de främsta orsakerna till att vi blir tröttare med åren är att NAD+-nivåerna i våra celler sjunker. Genom att återställa dessa nivåer kan vi öka vår cellenergi och skydda cellerna, vilket i sin tur innebär att vi kan bromsa åldrandet om vi har optimala nivåer av denna molekyl, förklarar Mathias.

MATHIAS HITTADE TILLBAKA TILL SITT GAMLA JAG

En av de främsta förespråkarna för NAD+ är amerikanen David Sinclair, professor i genetik vid Harvard Medical School. I samband med Mathias intresse för ämnet väcktes lanserades också Sinclairs bok Lifespan.

– Den var superintressant och jag tänkte att nu är jag något riktig spännande på spåret.

I boken upptäckte Mathias ytterligare tre molekyler som enligt Sinclair påverkar åldrandeprocessen. Han kombinerade dessa med nikotinamid och började själv märka en förbättring. Energin kom tillbaka, vilket gav honom kraft att börja träna, sova bättre och meditera varje dag. På eget bevåg slutade han ta de ordinerade medicinerna och kunde till och med börja flyga igen. Efter ungefär nio månader var Mathias sitt gamla vanliga jag igen – men yngre.

– Ja, det stämmer. Jag tog ett DNA-test både före och efter tillskotten och livsstilsförändringarna, och det visade att min biologiska ålder hade backat med två och ett halvt år under dessa nio månader. Med andra ord kan man inte bara bromsa upp sitt åldrande – i mitt fall verkade det till och med som att jag kunde backa tiden.

Insikten om ”mirakelvitaminerna” fick Mathias in på en ny företagsidé.

– När jag märkte hur snabbt och kraftfullt en ökning av NAD+ hjälpte mig tillbaka till livet, kände jag en stark vilja att hjälpa andra som också kämpar med liknande problem. Därför bestämde jag mig för att avsluta alla mina uppdrag och istället fokusera på att skapa ett kosttillskott med de ämnen som hade fått mig på fötter igen.

INSTRUKTIONER PÅ KINESISKA

Mathias köpte hem ingredienserna och gjorde blandningar som han gav till föräldrarna, sin fru och en del vänner och bekanta. Det blev ett riktigt lyckat pilotprojekt. Alla vittnade om nyvunnen energi och en bonus blev att Mathias svärmor kunde sluta med sina kortisontabletter och hans egen mammas grå hår fick tillbaka en mörkare ton.

– När jag presenterade idén om att göra ett kosttillskott för min fru var jag osäker på reaktionen. Men hon stod bakom mitt projekt och då startade ett nytt kapitel i vårt liv.

Mathias läste på om vad som behövdes. Han sålde sin helikopter för att ha råd att beställa allt från råvaror till flera tunga tillverkningsmaskiner från Kina som skulle tillverka kosttillskottet. Då, 2020, var det pandemi och maskinerna kom till Stockholm med instruktioner på kinesiska.

– Jag hyrde en liten lokal här i Bromma och om de inte hade varit pandemi så kunde fabriken ha skickat en tekniker som kunde montera ihop och få i gång maskinerna, men teknikerna skulle ha behövt sitta i karantän i åtta månader så det var inte att tänka på, säger Mathias.

Ämnena som det nya kosttillskottet skulle innehålla gick igenom alla kontroller för säkerhet och renhet. Och där i den lilla fabrikslokalen stod nu Mathias och hans fru Mimmi i vita rockar och nödvändig skyddsutrustning redo att trycka på knappen för att inviga tillverkningen.

KAPSELKAOS I FABRIKEN

Men den första produktionsdagen gick inte riktigt som det var tänkt.

– Den största tillverkningsmaskinen, som hanterade öppning, fyllning och stängning av kapslar, var ansluten till flera hjälpmaskiner. Om man glömde att starta en av dessa hjälpmaskiner, blev det totalt kaos i maskinen – kapslarna for runt som i en virvelvind, maskinen låste sig och larmet gick igång, vilket det gjorde. Efter att ha hittat nödstoppet, tittade vi snopet på varandra och insåg att vi hade minst en dags rengöring och en omstart framför oss, berättar Mathias som fick spela in filmer till fabriken, mejla och sedan invänta svar.

– Det visade sig att vi hade missat ytterligare en viktig detalj. Vi hade inga tillsatser i vår produkt och det behövs tydligen för att maskinerna ska fungera smidigt. När vi fattade det gick produktionen bra, men jag insåg att det här inte var en framkomlig väg så nu har jag hittat ett professionellt företag som sköter tillverkningen åt oss.

Våren 2023 lanserade Mathias sitt företag Lifeseeds och introducerade kosttillskottet Nexus NAD+, som nu säljs via deras egen webbshop.

I höst reser Mathias till Los Angeles där han ska vara med på en biohackingmässa och så planerar han att besöka Loma Linda, som är en av de fem blå zonerna där folk lever länge och dessutom är friska långt upp i åren.

– Vi kommer att lansera ett DNA-test i höst som gör det möjligt att mäta sin biologiska ålder och få en klar bild av var man står. Testet kan bli starten på ett nytt kapitel för många och ge insikt i om de val man gör verkligen främjar ett långt och friskt liv. Genom att göra flera tester över tid kan man få en djupare förståelse för hur olika livsstilsval påverkar åldrandet och vad som faktiskt kan bromsa processen, avslutar Mathias.

MATHIAS LOBENDHAL

Ålder: 48 år.

Bor: Bromma.

Familj: Fru Mimmi, barnen Matilda 17, Stella 13, och dvärgpudeln Astrid.

Yrke: Driver företaget Lifeseeds.

DET HÄR INNEHÅLLER NEXUS:

1: Nikotinamidribosid (NR) ökar NAD+-nivåerna i kroppen, vilket stöder energiproduktion, DNA-reparation och cellhälsa, och kan bidra till att bromsa åldrandeprocessen.

2: Trimetylglycin (TMG) stödjer metylering, en process som är viktig för DNA-reparation och NAD+-produktion, samt upprätthåller hälsosamma homocysteinnivåer, vilket bidrar till cellskydd och leverfunktion.

3: Pterostilben är en antioxidant liknande resveratrol, men med bättre biotillgänglighet. Ämnet aktiverar sirtuiner, proteiner som är viktiga för cellhälsa och åldrande, särskilt i samband med NAD+-produktion.

4: Druvkärneextrakt är en antioxidant som skyddar celler mot skador och inflammation. Det stödjer blodcirkulationen och kan indirekt bidra till att upprätthålla NAD+-nivåer.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige