Med så här enkla medel sprider sig värme, ljus och väldoft ända in i själen. Dofterna sätter fart på minnen från barndomens jular, så mycket mer behövs inte för att njuta av en mysig adventstid.

Idag bjuder jag på ett av mina egna favoritrecept till julens fikastunder, chokladdoppade kokoskakor. De här små kakorna som inte behöver någon gräddning kan du förbereda redan nu, frys då in dem utan chokladen. Ta fram och tina några timmar i kylen innan du doppar dem, kyl sen en stund igen innan det är dags för julkaffet eller glöggen.

Chokladdoppade kokoskakor ca 25 st

50 g rumsvarmt smör, ghee eller kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90 procent

Några rutor vit choklad

Vispa smör, vald sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Använder du ghee eller kokosolja så tillsätt lite salt, det förhöjer smaken.

Vill du ha kakorna helt sockerfria så ta lite extra vanilj istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Häll upp den vit chokladen till garneringen i en spritspåse av plast. Har du ingen sådan så kan du gör en egen av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

På bilden har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda vit choklad till garnering så kan du lägga på en halv valnöt eller några torkade bär istället innan chokladen stelnar.

Receptet kommer från E-boken, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den kokboken skrev jag tillsammans med doktor Annika Dahlqvist. Bilden är tagen av Mikael Eriksson.

GOD JUL!

Text och recept Birgitta Höglund.

Här hittar du andra recept från Birgitta.