Jag har ätit många goda måltider med olika sorters mezerätter och tzatziki även på plats i Grekland.

Ett av mina bästa resmålstips är den lilla fiskebyn Makrigialos på sydostligaste Kreta. Det enkla och harmoniska livet i byn har gjort att jag återvänt många gånger.

Jag brukar köpa med mig vildplockad oregano hem från resorna och så torkar jag den jag odlar själv på balkongen och blandar de båda.

Det ger en fantastiskt fin smak, betydligt mer aromatisk än den från butikernas kryddburkar

Tzatzikin är väldigt god till grillad halloumi på spett. Då använder jag tärnad halloumi och paprika i lika stora bitar som får marinera med citron och oregano.

Använder du spett av trä så låt dem först ligga en halvtimme i vatten, då minimerar du risken att de tar eld under grillningen.

Lägg gärna spetten i en grillkorg eller ett halster så osten inte faller ner i glöden.

Receptet på tzatziki kommer från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Bilden är tagna av Mikael Eriksson. Boken är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF, där jag uppdaterat de allra flesta recept så de också passar alla som äter mejerifritt.

Förordet är skrivet av kokboksförfattarna och kostrådgivarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

De berättar om grillandet genom tiderna och hur vi med hjälp av mat lagad av naturliga råvaror kan få en bättre hälsa.

Tzatziki 6–8 portioner

1 gurka

2-4 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 dl grekisk yoghurt 10%

1 dl smetana

2 msk kallpressad olivolja

1 tsk pressad citron

Svartpeppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör under tiden ihop yoghurt, smetana, olivolja, citron och peppar.

Pressa vätskan ur gurkan genom en sil och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Vill du göra en mjölkfri tzatziki så ta 1 dl majonnäs och blanda med 1 dl kokosgrädde. Blanda såsen med den rivna gurkan och krydda som ovan. Syran från citronen tar bort det mesta av kokossmaken.

Texten är skriven av Birgitta Höglund.