För drygt sex år sedan hade Angelina Nikolovas lärare utbildat sig i en ny teknik att behandla ansiktet med. En skönhetsbehandling som inte är vilken behandling som helst. Det är en av de mest effektiva föryngrande behandlingarna som finns idag – utan att behöva lägga sig under kirurgens kniv.

– Det var så spännande att få delta i hennes utbildning. Då hade hon en salong i Älvsjö där jag jobbade. Resultaten av behandlingarna var enormt framgångsrika för kunderna. Plasma lift ger dig ett nytt ansikte och jag har behandlat tusentals kunder i denna teknik. Före och efterbilder som jag lägger upp på sociala medier och min hemsida är beviset för hur bra resultatet blir, säger Angelina.

Plasma lift är en teknik som stramar upp slapp hud i ansiktet men också på kroppen utan kniv eller injektioner. Plasma pennan konverterar ström till en elektrostatisk impuls. När pennan kommer nära huden skapas en syre-kvävemix och en blixt av plasmaljus uppstår. Då öppnas en mikrokanal i huden och värmen från blixten får överflödig vätska att ångas ut ur huden.

– Det ger i en omedelbar åtstramning, och den blir synlig redan när jag behandlar. Den ytliga skadan som uppstår stimulerar hudens förnyelse av fibroblaster. Och den processen är en viktig del i hudens självläkning och kollagenproduktion, berättar Angelina.

Behandlingen är ytlig, det vill säga terapeuten sticker aldrig hål eller jobbar inuti huden.

– Så länge man följer instruktionerna efter behandlingen så finns det inga risker med plasma lift, förklarar Angelina. 

SNABB ÅTERHÄMTNING

En del oroar sig för att behandlingen ska ta ont, men Angelina försäkrar att bedövningen som ges gör att den inte är smärtsam men man kan uppleva ett visst obehag på olika ställen till och från, men inte hela tiden. Upplevelsen är individuell och vissa känner knappt någonting.

– Först lägger jag på en gel på som förbereder huden för behandlingen genom att porerna öppnar sig. Det gör behandlingen mer effektiv, och sedan läggs bedövningen på. Det finns olika sorters bedövning. Runt ögonen där man är känslig lägger jag en sort, i ansiktet en annan och på kroppen där man är minst känslig en tredje variant. Kunden får sedan ligga med bedövningen ett tag.

Efter behandlingen syns prickarna tydligt och man kan bli lite röd och svullen dagen efter och ibland någon dag till. Men efter tre dagar vänder det och svullnaden börjar avta. Hos vissa kan rodnad stanna kvar några veckor, men det är mer ovanligt. De brunaktiga sårskorporna faller av efter fem till sju dagar.

Samma dag som du fått din behandling ska du gå hem och vila så att din kropp orkar med läkningen. Du kan tvätta det behandlade området med vatten på morgonen och kvällen och du får med dig en aloe vera gel som gör att huden läker snabbare. Du ska inte ha vanlig hudkräm eftersom tanken är att huden ska torka och skorporna sedan falla av.

– Det är viktigt att använda solskyddskyddsfaktor 50 den första månaden. Du kan vistas ute i som vanligt, men solbada inte. Andra månaden kan man börja att sakta exponera sig för solen men alltid ha solskyddskyddsfaktor 50. Många frågor om man kan göra plasma lift under sommaren – och det kan man, men hatt och solskyddsfaktor är a och o, säger Angelina och berättar att full effekt på behandlingen brukar komma efter två månader.

PLASMA LIFT PÅ LÄPPARNA  

Man kan välja att behandla hela ansiktet och halsen vid samma tillfälle. Men många kunder väljer att dela upp behandlingsområden och komma flera gånger. Kanske är påsarna under ögonen det mest påtagliga eller lös hud på halsen, som de allra flesta kvinnor får problem med efter 50 år.

Även läpparna går att behandla. Plasma lift på läpparna kan vara en bättre alternativ för de som vill undvika fillers men ändå ha större läppar. Det resultat man får är beständigt, naturligt och skonsamt eftersom man inte injicerar vätska som i sämsta fall kan vandra runt i ansiktet.

– Gör man plasma lift på hela ansiktet rekommenderar jag att man tar ledigt några dagar från jobbet. Det är påfrestande för kroppen eftersom man först skadar den för att den egna självläkningen sedan ska sätta igång.

Planera väl är Angelinas råd.

Hon berättar att hon testat allt hon gör på sina kunder på sig själv först. Hon har till och med gjort ärr på sig själv för att därefter hitta en lösning för att reducera bort dem.

Angelina har jobbat på olika salonger men har sedan en tid tillbaka inrett ett behandlingsrum hemma i lägenheten i Sundbyberg.

– Jag hyrde in mig som frilansare på olika salonger, men det blev stressigt då jag är ensamstående mamma. Ibland behövde jag akut hjälp med barnvakt och kunde inte min mamma ställa upp blev det problem. Nu kan jag slappna av. När min dotter blivit äldre så kommer jag att flytta in på salong igen, säger Angelina och tillägger:

– Det enda minus med att jobba hemma är att det är svårare att få kunder då man inte bara promenerar förbi salongen. Plasma lift är ju så pass effektivt och ger så bra resultat att man inte behöver göra om den. När en kund återvänder är det för att bli behandlade på ett nytt område.

Fördelarna med plasma lift jämfört med kirurgi är ju först och främst att inte sövas och bli skuren i. Läkning och återhämtning går därför snabbare. Du kan gå till jobbet direkt, även om någon dags vila efter känns skönt. Du riskerar inte att få infektioner och hudens kvalitet stärkt.

DET HÄR KAN PLASMA LIFT STRAMA UPP:

Hängande ögonlock

Påsar under ögonen

Hamsterpåsar på hals och kinder

Djupare rynkor, fina linjer, ärr och ojämn hud

Pigmentfläckar

Plasmalift har två funktioner i en huduppstramning och total hudförnyelse.

OM ANGELINA NIKOLOVA

Ålder: 41 år

Familj: Dottern Aleya, 3,5 år

Bor: I lägenhet i Sundbyberg.

Yrke: Driver verksamheten Adore your beauty och har just nu mottagning hemma i lägenheten.