Svenska Örtmedicinska Institutet har bedrivit forskning och tillverkning av växtbaserade läkemedel och kosttillskott i mer än 40 år. Deras mest kända produkter är Kan Jang, Chisan och Artic Root. På 1990-talet blev de världskända när vältränade kosmonauter ombord på rymdstationen Mir tog med sig de svenska örterna i rymden för att mäta effekten av tillskott med adaptogener under fysisk och mental stress. 20 års forskning ledde fram till en produkt som bygger på upptäckten av en så kallad synergieffekt, det vill säga att olika ämnen förstärker varandra.

I adaptogentillskottet ger pantotensyra (vitamin B5) och adaptogenkomplexet ADAPT S en tydlig synergieffekt. 2015 gjordes en sportstudie på 215 toppidrottsmän.

En av forskare i studien var WADA:s antidopingexpert, Areg Hovhannisyan och en annan var Magnus Nylander, medicine doktor och en av Sveriges främsta experter inom näringslära för idrottare. Magnus säger:

– De idrottsmän som fick tillskottet vid namna Adapt Sport fick en snabbare återhämtning och presterade bättre än de som gavs placebo. Framförallt kunde vi se att mjölksyranivåerna efter ett hårt fyspass var lägre hos de som fick adaptogenerna än de i placebogruppen. Idrottsmännen som tog Adapt Sport presterade också bättre under tävling.

KAN TRÄNA HÅRDARE

Världsmästaren i brottning, Martin Lidberg,jobbar en hel del med personlig träning och han ser skillnad på klienterna när de tar tillskottet.

– Mina klienter som använder produkten orkar mer och presterar bättre under träningspassen. De upplever också att de återhämtat sig snabbare efter träning. Denna positiva effekt gäller både motionärer och elitidrottare. Att adaptogentillskottet är kontrollerad inom ramen för WADA känns tryggt för mig och gör att jag som idrottsman kan rekommendera produkten, säger Martin Lidberg.

Syftet med den idrottsstudie som gjordes 2015 var att studera vad en månads dagligt intag har för effekt på återhämtning och prestationsförmåga i samband med hård träning och tävling.

– Studien visade även att den hormonella balansen mellan de nedbrytande kortisolet och det uppbyggande testosteronet var bättre hos de som tog tillskottet. Skillnaden mot placebo var betydande och statistiskt säkerställda, säger Magnus Nylander.

Vad är skillnaden mellan en adaptogen och en antioxidant?
Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturliga substanser. Adaptogener stärker kroppens försvar mot de negativa effekterna av stress. De stärker på flera nivåer och via andra mekanismer än vad antioxidanter gör. Adaptogener ger ett mer heltäckande och varierat skydd eftersom de ökar kroppens egen produktion av två viktiga substanser. Den ena är neuropeptid Y (NPY) och den andra är värmechocksprotein 72 (Hsp72). Hsp72 tillhandahåller ett aktivt försvar och skyddar mot flera olika ämnen som kan skada cellerna, inklusive fria radikaler. Hsp72 förbrukas inte på köpet. Antioxidanter är ämnen som finns i kosten och som ger ett passivt försvar. En antioxidant neutraliserar en fri radikal kemiskt genom att donera en elektron till den fria radikalen, men förbrukas på köpet. Adaptogener verkar på cell- och systemnivå, medan antioxidanter enbart verkar på cellnivå. Produktionen av NPY ökas med hjälp av adaptogener och dämpar stressresponsen via verkan direkt på stressaxeln, vilket inte antioxidanter gör.

SVENSK UPPTÄCKT

Produkten är kontrollerad på ett internationellt laboratorium, LGC, vilka försäkrar att produkten är fri från relevanta föroreningar med förbjudna ämnen. LGC är inte bara ISO17025 ackrediterade för denna analys, utan testar även inom ramen för World Anti-Doping Agency (WADA).

Adaptogener är en officiell benämning godkänt av både EU:s European Medical Agency samt amerikanska Food and Drug Administration (FDA). Svenska Örtmedicinska Institutet är världsledande på forskning om adaptogena växter. I Vallberga jobbar ett forskarteam som sedan många år tillbaka har ett informationsutbyte och samarbete med kvalificerade forskare runt om i världen.

SÖI:s största upptäckt är att de har kunnat visa hur adaptogenernas huvudsakliga verkningsmekanism fungerar på cellnivå. Nyckeleffekten är att produktionen av Hsp72 och NPY ökar vid intag av adaptogener. I samband med detta upptäckte man att de tre adaptogenerna rysk rot, schisandra och rosenrot fungerade ännu bättre tillsammans. Det vill säga, att en synergieffekt uppstod när de kombinerades. Resultaten är internationellt erkända och bland annat publicerades SÖI:s tillvägagångsätt i tidskriften Global Medical Discovery i maj 2013.

Fotnot: Texten skrevs 2019, Adapt sport finns inte längre till försäljning.