Under sin aktiva tid spelade Danijela Rundqvist ishockey i den kanadensiska damligan, i ryska Tornade, i stockholmsklubben AIK för att sedan avsluta sin karriär i schweiziska Lugano 2014.

– Jag tyckte att jag levde sunt, men hade ofta problem med magen. De gick aldrig ut över träning eller matcher men jag förstod i efterhand när jag lade om min kost att mitt pastaätande och att jag älskade att äta knäckemackor på kvällen var en stor orsak till att min oroliga mage, säger Danijela Rundqvist.

När Danijela hade lagt karriären på hyllan fortsatte hon träna för att hålla formen och må bra. Efter att hon fått sitt första barn tänkte hon på att sköta sig ännu bättre, men den enorma trötthet hon kände gjorde att hon gick omkring och kände sig som en zombie.

– Det var något som inte stämde. Jag gick till min husläkare för att kontrollera att mina sköldkörtelvärden var bra eftersom jag har hypotyreos och äter levaxin. Men alla värden såg bra ut och jag fick bara rådet att sova bättre. Det gjorde mig irriterad. Jag sov bra, tränade och åt varierad kost men ändå så var jag extremt trött och visste att något var fel, berättar Danijela.

FUNKTIONSMEDICINEN HITTADE BAKOMLIGGANDE ORSAK

När Danijela fick kontakt med funktionsmedicinska terapeuten Petra Boumedienne så vände allt.

– Hon tog flera olika tester på mig. Allt från urin- och avföringsprov till vanliga blodprov. När proverna var klara gick Petra igenom dem med mig och de visade sig att jag hade en inflammation i tarmen och på så sätt en läckande tarm, berättar Danijela och fortsätter:

– Jag fick reda på att min kropp behövde mer fett och proteiner och att det var viktigt att sluta äta pasta och knäckebröd. Det var en tuff omställning eftersom jag älskade att äta min krämiga pasta. Jag led verkligen i början, men efter en månad hade kroppen ställt om sig till den nya kosten. Jag skulle nu äta 30 gram protein till varje måltid. Nu blir det fyra stycken ägg till varje frukost istället för havregrynsgröt.

Danijelas skräddarsydda kostbehandling gav henne en välfungerande mage. Innan kostomläggningen vaknade hon ibland med smärtor i magen på nätterna. Nu är även hennes gasighet borta. Danijela blev också ordinerad en rad olika vitamin- och mineraltillskott.

– När jag äter protein och fett till frukost så håller jag mig mätt länge, vilket jag inte gjorde tidigare. Det är en stor skillnad. Jag äter också min sista måltid vid sextiden på kvällen och låter sedan mage och tarm vila fram till frukost dagen därpå.

På ganska kort tid kände sig Danijela piggare, hon fick ett bättre fokus och har alltid kokt potatis i kylskåpet som den kolhydrat som fick ersätta pastan.

– Först formar man en vana och sedan ett beteende och nu sitter det i ryggmärgen på mig.

Danijela tar en serie kosttillskott från samma företag; ett kollagenpulver, en multivitamin, D-vitamintillskott under vintern samt ett magnesiumtillskott som gjort att hennes muskelkramper försvunnit.

DET GÖR DANIJELA IDAG

Tillsammans med sin sambo Nils startade Danijela Djurgårdens damhockeylag, ett uppdrag hon lämnat. Nu har hon istället tre olika jobb. Danijela är projektledare inom SOK, Sveriges Olympiska kommitté, hon ger inspirationsföreläsningar och arbetar på CMG, en agentur som hjälper kvinnliga fotbollsspelare.

– Kostomläggningen och tillskotten har verkligen förändrat min hälsa till det bättre. För mig är det viktigt att få vara en pigg och glad mamma och orka med både jobb som träning. De gör jag nu.

FAKTA OM DANIJELA RUNDQVIST

Ålder: Fyller 40 år 26 september i år.

Bor: Danderyd.

Familj: Sambon Nils. Två bonusbarn och ett gemensamt barn.

Yrke: PT, Inspirationsföreläsare, hjälper kvinnliga fotbollsspelare samt är projektledare inom SOK.

Livsstilsförändring: Tog hjälp av Petra Boumedienne som är funktionsmedicinsk terapeut. Fick ett skräddarsytt kostprogram och en rad kosttillskott från Upgrit och har mått bra ända sedan kostomläggningen. Framförallt mycket piggare.

Läs om Wilhelm Nordenfelts hälsoresa