När löven faller, färgerna i naturen skiftar och temperaturen sjunker finns det ett visst vemod i luften. Vi blir mindre utåtriktade och tycker att det är mysigt med hemmakvällar framför teven. Tar fram varmare kläder och tänder ljus.
Tröttare blir vi alla och det har med att när det skymmer och blir mörkt så förbereder sig kroppen för vila och sömn. När solen går ner och vi har dämpad belysning hemma så frisätts sömnhormonet melatonin som får oss att gäspa och vilja sova.
Men vi behöver inte mer sömn bara för att vi känner oss trötta, däremot är det en god idé att dra ner på tempot och ambitioner och låta kroppen få tid för vila. En ny årstid är också en möjlighet att stanna upp och fundera på hälsan och våra vanor.
Finns det saker du inte är nöjd med och vill ändra? Senhöstens stillhet skapar tid för reflektion.
DET BLIR OFTA LÄTTARE ATT SOMNA NÄR DAGARNA ÄR KORTARE
Sommarens värme och långa dagar börjar kännas avlägset och då kanske de flesta av oss bara var hemma och inomhus innan det var dags att sova. Många välkomnar hösten, för då får man vara hemma, läsa en bok eller ta fram sin stickning.
Andra tycker att mörkret känns tung och jobbigt till en början innan man vänjer sig.
Men hösten är trots allt en vilsam tid som inbjuder till att dra sig tillbaka och gå in i sig själv på ett annat sätt. Framför allt efter den överväldiga energin och positiva känslorna som många haft under sommaren. Det är inget fel att känna sig nedstämd under hösten utan snarare är det normalt.
Har man haft sömnproblem under sommaren rättar det ofta till sig när vi går in i den mörka årstiden. Dygnsrytmen brukar bli bättre. Kroppen förbereder sig tidigare för sömn under höst och vintern än under sommaren när det är ljust länge.
VARM MAT BÄTTRE FÖR MATSMÄLTNINGEN
För att kroppen och hjärnan ska få dagsljus under vinterhalvåret så ta en promenad på förmiddagen – om du kan. Då vaknar serotoninet och kortisolet ger en skjuts av energi. Det räcker med 20-30 minuter för att kroppens hormoner ska ställa om sig från natt till dag.
Kommer man inte ut så fungerar ljusterapi för vissa och andra kan det räcka med att sitta nära ett fönster, även om det naturliga ljuset är det bästa för oss.
Sommarens kalla fräscha sallader kan ställa till det för matsmältningen. Kroppen vill ha varm och kokt mat. Rödbetor, morötter, potatis, palsternacka, vitlök, ingefära och spenat är gott och nyttigt att ha i grytor.
FORTSÄTT MED REGELBUNDNA VANOR
Det är viktigt att fortsätta att vara fysisk aktiv, det vill säga, om du tränar fortsätt med det även om det inte blir lika långa pass som under sommarhalvåret.
Känner du dig fortfarande trött så kan du komplettera med kosttillskott. D-vitamin bör alla nordbor äta under vinterhalvåret. Det finns ett samspel mellan mage-tarm och hjärnan. Att ta probiotika för att ha en väl fungerande mage gör skillnad.
Att ha regelbundna vanor är bra.
I januari börjar det snabbt märkas att dagarna blir längre, även för de som bor ovan polcirkeln, för de första dagarna på det nya året så släpper polarnatten sitt grepp.