Jag har gjort om min mammas goda kakor så de även ska passa alla som inte äter gluten och vitt socker. 

All den härliga smaken av pepparnötterna finns kvar, det doftar ljuvligt i köket när plåten tas ur ugnen.

Kakorna är goda som de är till kaffet men här har jag gjort en lite festligare variant till glöggminglet eller ostbrickan med en ädeloströra spritsad på toppen.

Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl i kakorna, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.

Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.

Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st

6 torkade katrinplommon

50 g smör eller kokosolja

½ dl pepparkakskryddor

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca ½ tsk salt

Ädeloströra:

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.

Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.

Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.

Fler glutenfria recept som passar till advent och jul hittar du i min och doktor Annika Dahlqvists E-bok, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Text och recept: Brigitta Höglund