Forskare från Aalto-universitetet och Uleåborgs universitet i Finland har gjort en studie under fem månader där de tittade på individers hjärnor och beteende. De skannade försökspersonernas hjärnor med hjälp bärbara enheter och smarta telefoner.
Forskningsledare Ana Triana berättar i ett pressmeddelande att: "Vårt beteende och mentala tillstånd formas ständigt av vår miljö och våra erfarenheter. Ändå vet vi lite om hur hjärnan svarar på miljömässiga, fysiologiska och beteendemässiga förändringar vid olika tidpunkter, allt från dagar till månader.”
ATT HANDSKAS MED STRESS ÅTERSPEGLAR SIG LÄNGRE FRAM
Studien visade att det som händer i vardagen, det vill säga hur vår sömn sett ut, om vi tränar och hur vårt humör varit kan dröja sig kvar och titta fram två veckor senare. Det vill säga, vår hjärna reagerar inte omedelbart på vad som händer. Sover du dåligt en natt så kan det påverka din hjärna långt senare, även om du samma dag känner dig trött och okoncentrerad.
Forskarna såg ett tydligt samband mellan hjärtslagen och förmågan för hjärtat att anpassa sig, framför allt under vila. Av det drog man slutsatsen att den som är bra på att återhämta sig och hantera stress kan forma hjärnans respons på ett positivt sätt.
HJÄLPA PERSONER MED PSYKISKA OHÄLSA
De som ägnade sig åt fysisk aktivitet och generellt sätt hade ett gott humör formade också hjärnan på ett positivt sätt, vilket även de kunde visa sig som ett bestående avtryck i upp till 15 dagar senare. Det du gjorde för två veckor sedan kan föda en briljant idé två veckor senare eftersom minnet av den positiva effekten finns lagrad i din hjärna.
Forskarna såg också att hjärnan svarade på två olika sätt. Det första sättet är att reagera inom en vecka och det andra efter två veckor. Den längre kvardröjande effekten visade sig vara kopplat till bättre minne och uppmärksamhet. Studieresultatet bana väg för nya, bättre och tidiga behandlingar för individer med psykisk ohälsa.