Människan är likt ett levande marint akvarium där celler produceras och lever i samma vattenförhållanden som de gjorde för miljoner år sedan när primitiva celler uppstod.

Så uttryckte sig den franska fysiologen och biologen René Quinton för över 100 år sedan. Han upptäckte att djurlivet i havet tenderade att bibehålla sitt ursprungsförhållanden ända ner på cellnivå, trots de förändringar som skapades över tid. Sjukdomar definierade han dock som en grundläggande förändring.

René Quinton upptäckte att vattnet som finns i den stora virvelströmmen utanför den franska Biscayabukten har unika egenskaper. Framför allt såg han att vattnet kunde återställa cellsystemets balans och vitalitet eftersom sammansättningen i havsvattnet var optimalt sammansatt för alla levande varelser.

Den franske biologen utvecklade med tiden en metod att rena och sterilisera havsvattnet så att vi människor skulle kunde dricka av vattnet för att stärka vår hälsa.

Idag utvinns det renade havsvattnet via ett unikt plankton i Atlanten. Förädlingen av vattnet, det vill säga att det filtreras och extraheras sker via samma metod som Quinton utvecklade för över 100 år sedan.

DRICK MELLAN MÅLTIDERNA

När det marina vattnets goda egenskaper blev känt började det användas på kliniker och inom sjukvården. Det har med åren visat sig vara hälsofrämjande inom en mängd olika områden som exempelvis vid olika magbesvär, för munhälsan, vid ögonproblem, hud- och sårvård och när lederna värker.

Idag finns René Quinton renade och steriliserade havsvatten tillgängligt i två former. Det ena är den ursprungliga plasman av mineraler som går under namnet Quintons Hypertonic och den andra, Quinton Isotonic som är ett mer utspätt renat källvatten.

Det finns upp till 78 olika spårämnen och mineraler i havsvattnet och passar sig därför bra vid fysisk som mental ansträngning när kroppen blir trött.

Det renade vattnet kan man också ta som ett dagligt tillskott eller under en detoxkur. Den utspädda formen (isotonic) kan man ta en halvtimma innan sängdags för bättre sömn. Men tänk på att inte dricka vattnet i samband med måltid utan ta det istället mellan måltiderna.

ANVÄNDS AV ELITIDROTTARE

Det energigivande vattnet från Biscayabukten användes av praktiserande läkare i Frankrike och norra Spanien i början av 1900-talet. Den marina plasman ansågs viktig för kroppens olika funktioner just på grund av det mineralrika innehållet som lätt kan tas upp av kroppen och skapa balans i kroppsvätskor och organ.

I Sverige är vattnet populärt bland elitidrottare som tennisspelare och ishockeyspelare för bättre ork, energi och återhämtning.

Det speciella vattnet är perfekt under varma sommardagar eftersom vi svettas mer och förlorar mer mineraler som är viktiga att få i sig.

Den som blivit magsjuka får ofta huvudvärk samt kramp och sendrag i benen på grund av vätskebrist. Då kan René Quintons vatten avhjälpa dessa symtom.

Kroppen kan bli svagare av olika anledningar och förutom uttorkning och miljöpåverkan kan näringsbrister och sjukdomar försvaga. Det mineralrika vattnet kan regenerera och återställa cellsystemets balans och vitalitet.

Vid en detoxkur är atlantvattnet lite som första hjälpen för cellerna. Om du fått ett sår eller har solsveda kan du badda med vattnet. Men då ska du ta det ursprungliga vattnet eftersom det är lite starkare.

MINDRE NÄRING I MATEN VI ÄTER

Idag står vi inför ett annat stort problem. Maten vi äter är inte lika näringsrik. Kvalitén är sämre och det försvagar våra kroppar. Modern forskning undersöker därför vad växtligheten i haven kan tillföra.

Växtplankton som naturligt befolkar haven kan förse oss med mineraler som inte finns i den industriellt tillverkade maten. Växtplankton modulerar befintliga mineraler, och det tack vare fotosyntesprocessen i solljus överföra de sedan till havsvattnet. Och av växtplankton skapas det mineralrika vattnet i Biscayabukten.

STUDIER PÅ DET MARINA VATTNET

Det har gjorts en del studier på Quinton-vattnet och bland annat så har man kunnat se att immunsystemet aktiveras vid ett intag.

Spanska forskare gav personer med en alzheimerdiagnos Quinton-vatten dagligen i 16 månader. De patienter vars sjukdom inte hade gått så långt fick ett stabilare humör. Bland de patienter där sjukdomen gått längre blev humöret bättre redan efter tre månader med ett dagligt intag. Nästan ingen av de patienter som tog havsvattnet blev förkylda under tiden de drack havsvattnet.

En studie på spanska fotbollsspelare visade att återhämtningen efter hård träning var bättre när de drack av det mineralrika havsvattnet.

En studie på 30 kvinnor som var i klimakteriet, där 18 fullföljde studien, som fick dricka Quintons vatten två gånger per dag under tre månader, visade att de mådde generellt bättre av att dricka vattnet. De upplevde mindre oro, var mindre stela i kroppen och upplevde en bättre självkänsla.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige