Omega-3 och omega-6 fettsyror är viktiga för hälsan. Forskning har bland annat visat att omgea-3 fettsyror är bra för hud, leder och för att hålla hjärnan frisk. Studier tyder på att omega-3-tillskott kan minska risken för högt kolesterol och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Fettsyrorna fins i fet fisk, nötter och vissa växtoljor som rapsolja och majsolja. Bär som havtorn är rika på bland annat omega-3 och omega-6.

Ny forskning från universitetet i Georgia, USA, visar att omega-3 och omega-6-fettsyror kan bidra till att skydda mot den totala risken att utveckla cancer.

Det rapporterar sajten eurekalert.

I studien inkluderades data från 250 000 individer som följdes i Storbritannien under mer än tio år.

MINSKAD RISK ATT UTVECKLA CANCER

Doktoranden Yuchen Zhang vid universitetet i Georgia, som är huvudförfattare till studien säger till eurekalert att vi bör se till att få i oss fettsyrorna i vår kost eftersom de med högre nivåer av omega-3 hade lägre frekvens av tjocktarms-, mag- och lungcancer samt lägre frekvenser av andra cancerformer i mag-tarmkanalen.

Resultatet visade att höga omega-6-nivåer ledde till en minskad risk att få 14 olika cancerformer. Exempelvis cancer i hjärna, på huden och i urinblåsa.

Generellt visade analysen att fetterna minskade risken att utveckla 19 olika former av cancer.

Bland de 250 000 personer som följdes fick närmare 30 000 av dem någon form av cancer under studiens gång.

Även tidigare studier har pekat åt samma håll.

MÄN SKA SE UPP

Alla får inte i sig tillräckligt med fettsyror via kosten och tar därför ett kosttillskott med omega-3, men forskarna varnar dock för att man sett att höga nivåer av omega-3 har ett samband med en förhöjd risk för prostatacancer.

För kvinnor är dock budskapet tydligt; ät mer omega-3 och omega-6 fettsyror.

Studien publicerades i International Journal of Cancer.