Visst känns det väl frustrerande när man kämpat och kämpat och lyckats gå ner i vikt och så några månader eller kanske veckor senare så har de förlorade kilona kommit tillbaka. Frustrationen ökar ofta och så är man där igen – reducerar kalorierna, går ner i vikt och så händer samma sak i gen. Jojo-effekten är ett faktum och situationen verkar helt hopplös.

Forskare i Schweiz har studerat vad som händer i kroppen och det visar sig att jojo-effekten har med epigenitiken att göra. Det är en del av genetiken som inte bygger på de gener vi ärver av våra föräldrar utan handlar om våra matvanor, om miljöfaktorer och kroppens tillstånd, som hur mycket fett vi lagrat på kroppen.

Epigentiken kan förändras under livet gång, men den kan också förbli stillastående i många år. Hur det här utvecklas handlar om vilka gener som är aktiva i våra celler. Forskarna förklarar att epigenitiken talar om för en cell vilken typ av cell den är och vad den sedan ska utföra för uppgifter. Dessa celler har ett minne som försvårar för oss att bibehålla en viktnedgång förklarar forskarna för Eurekalert.

KOMMER IHÅG ÖVERVIKTEN

Forskarna letade orsaken till jojo-effekten genom att analysera fettceller från överviktiga möss samt de som gått på diet och blivit av med övervikt.

Man fann att fetma leder till epigenetiska förändringar i fettceller och att minnet av fetma lever kvar i cellerna. De kommer alltså ihåg att övervikten, vilket gör det lättare och snabbare att gå upp i vikt när mössen gavs möjlighet att äta en mer fettrik kost.

Forskarna slog fast att de nu hittat en molekylär orsak till jojo-bantningseffekten. Resultatet gjorde att man sedan tittade på fettvävnad hos personer som genomgått en så kallad fetmaoperation där man snörpt magsäcken. Den här analysen gjordes även på Karolinska Institutet i Solna. I dessa analyser tittade man då på genernas uttryck. Resultatet finns att läsa i tidskriften Nature.

INTE BARA FETTCELLER HAR MINNE

Ännu har man inte tagit reda på hur länge en fettcell kan minnas övervikt. Men vad man vet är att fettceller lever länge – i genomsnitt tio år innan nya ersätter de gamla. Man kan inte heller radera minnet av fett i fettcellernas kärna med mediciner.

Om vi förstår det här kan problem med övervikt förhindras hos barn som annars får kämpa med minneseffekten som vuxna. Det vill säga, att försöka förhindra att barn blir tjocka.

Det är dock inte bara fettcellerna som har ett minne, det har även andra celler i kroppen, och det kan bidra till jojo-effekten.