I en doktorsavhandling gjord av säger Sarita Shrestha som är forskare i medicin vid Örebro universitet har hon hittat ett tydligt samband mellan IBD och spondylartrit, som är en kronisk inflammatorisk sjukdom var symtom är stelhet och smärta i lederna.

Riskerna att utveckla ledsjukdomen är högra bland barn som fått en IBD-diagnos och de med Crohns sjukdom

I ett pressmeddelande publicerat på Örebro universitets hemsida säger Sarita Shrestha: ”IBD-patienter drabbas oftare av spondylartrit, både före och efter att de har fått IBD-diagnos, jämfört med befolkningen i övrigt. Resultaten visar att risken för spondylartrit också var högre hos de närmaste familjemedlemmarna, vilket var väntat på grund av den genetiska kopplingen. Den ökade risken hos makar var däremot oväntad och tyder på att miljöfaktorer eller gemensamma livsstilsvanor kan spela en roll för utvecklingen av dessa tillstånd.”

SMÄRTAN GÅR I SKOV

Data är insamlade från det nationella registret där 39 203 patienter som fick diagnosen IBD mellan 2006 och 2016. Forskarna hade drygt 390 000 så kallade referenspersoner från den allmänna befolkningen.

Siffror visar att en halv procent av befolkningen har spondylartrit, en sjukdom som är något vanligare bland män än kvinnor. Det finns också en viss grad av ärftlighet. Träning och inflammationshämmande behandling lindrar symtomen.

Morgonstelhet är ett vanligt symtom och kan bli kvar i några timmar efter att man stigit upp. Smärtan går ofta i skov och i vissa perioder kan man vara i princip besvärsfri.

HOPP OM BÄTTRE BEHANDLINGAR

Sarita Shrestha undersökte även hur kolektomi, som är en operation där tjocktarmen avlägsnas, påverkar lederna hos de med ulcerös kolit och såg att varken hudproblem eller värk i lederna blev bättre efter att patienterna opererats.

Hon menar att det är viktigt att vårdpersonal bör vara uppmärksamma på mag-tarmbesvär och andra organsystem hos patienter med IBD. Hon säger: ”Särskilt de som diagnostiserats med IBD i yngre ålder och deras familjer. Vid ulcerös kolit är det viktigt att komma ihåg att inflammationen i kroppen kan kvarstå även efter att den sjuka tarmdelen har opererats bort.”

Sarita Shrestha hoppas att hennes forskning kan ge bättre behandlingar i framtiden eftersom varannan IBD-patient får problem med leder, hud, skelett, lever, njurar och ögon.