Cheesecake kan väl knappast ingen motstå. Det är en fräsch och smakrik efterrätt. Här är en mycket enkel variant som du kan göra på kvällen och låta stå i frysen länge. Den rekommenderas att den ska vara fryst i fem timmar, men vissa tycker att det behövs längre.

6 portioner

Det här behöver du:

1,5 dl strösocker

3 ägg

200 gram färskost

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

75 gram smör

15 digestivekex

1 citron

Gör så här:

Dela äggen och lägg äggvitorna i en mindre skål medan äggulorna ska placeras i en större bunke. Tänk på att skålarna du använder ska vara torra och fria från fett.

Häll sedan över vaniljsocker och strösocker över äggulorna och vispa till så att det blir en ljus och pösig smet.

Rör ner färskosten och vispa försiktigt ihop den med smeten.

I en tredje bunke vispar du grädden lagom fast. Rör sedan ner grädden i smeten och vispa långsamt ihop ingredienserna.

Nu ska du vispa äggvitorna och till den behöver du elvisp, för det vitorna tar tid eftersom den smeten ska bli så pass fast att du kan vända den upp och ner.

Rör sedan försiktigt ner de vispade äggvitorna i smeten och rör om.

Pressa sedan saften ur citronen och riv det gula skalet av den tvättade citronen.

Spara gärna lite skal som garnering.

Krossa kexen och rör ihop dem med smält smör.

Lägg kexbotten i en rund form och fördela jämt på botten.

Häll över smeten och ställ i frysen i 5 timmar.

Det gör ingenting om du har kakan i frysen över natten.

När du ska servera så låt cheesecaken stå framme minst 20 minuter innan servering eller så kan den stå i kylskåpet i minst en timma.

Garnera med rivet citronskal och några kvistar mynta.

Ät och njut.