Att vi mår bra av att vara ute i naturen är ingen nyhet, och att bara titta ut genom fönstret från bostaden på grönskan ger något rofyllt tillbaka. Nu har en svensk befolkningsstudie visat att den som är omgiven av grönska kring hemmet inte hämtar ut förskriven antidepressiv medicin som SSRI-läkemedel i lika stor omfattning.

Cecilia Stenfors, docent vid Psykologiska institutionen och studiens forskningsledare säger i ett pressmeddelande att; ”Hur mycket natur i form av grön yta som finns i vår omedelbara bostadsmiljö och den plats vi vistas i dagligen har betydelse för vår psykiska hälsa.”

SOVER BÄTTRE

I studien har man tittat på den årliga förbrukningen av antidepressiv medicin och sett om det finns en koppling till hur området ser ut där man bor.

Cecilia Stenfors berättar att människor som bor med mycket grönska runt omkring har ett minskat upptag med upp till 20 procent. Andra studier har visat att man sover bättre om man bor i nära anknytning till grönområden.

Buskar och träd skyddar även mot buller som kan störa nattsömnen, men gröna växter kan ju också binda koldioxid och därmed ge renare luft samt att växtlighet motverkar både översvämningar som extrem hetta.

FLERA PARAMETRAR SOM INKOMST OCH SITUATION

I studien ingick drygt 100 000 vuxna svenskar. Förutom att titta på kopplingen mellan uttag av läkemedel och grönområden undersöktes också personernas allmänna situation och deras inkomst kopplat till läkemedelsuttag.

Här kan du läsa studien.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige