Starkaste intrycket från mitt första möte var Ulfs målmedvetenhet och berättelse om drömmen att starta ett eget gym i världsklass. Han beskrev målande hur bra det skulle vara jämfört med allting annat. Den andra saken var när han nämnde "Den vita döden"! Jag var oförstående till uttrycket innan han började berätta om det raffinerade sockrets otroligt negativa inverkan på kroppen och levernet i västvärlden. Det här var många år innan media och gemene man verkligen började förstå och belysa problemet med socker och hur det påverkar folkhälsan. Vi träffades ett antal gånger under de tävlingsaktiva åren i olika sammanhang, men nu har det gått mer än 30 år sen senast, så det har bokstavligen runnit en hel del vatten under broarna sedan dess.

Hur är läget och i vilket skede i livet befinner du dig?
– Det är en bra fråga. Man mår ju aldrig alltid bra, va? Det är en ganska omvälvande period att sitta här med min bakgrund som bodybuilder i världsklass, bott i Kalifornien, och mina erfarenheter från Sovjetunionen, Mellanöstern och de senaste åtta åren i Afrika. När man berättar allt detta känns det nästan lite rörigt. Att vara 69 år och ha allt detta i huvudet när man tänker på framtiden är faktiskt inte helt lätt. Jag befinner mig i en situation som jag tror att många människor mer eller mindre hamnar i när de åldras. Jag funderar över hur jag kan fortsätta på ett bra sätt och inte bli en paketerad åldring. Sverige är ett ungdomsdrivet land med total digitalisering och ett kontantlöst samhälle. Jag tror att äldre generationer behöver mer stöd för att hänga med i den här förändringen. Jag måste själv fundera över vad jag kan göra för att hitta en ny vision som kan driva mig framåt. Passion och upphetsning är viktigt i mitt liv, och jag vill inte leva utan det.

Kraft, självförtroende och livets spår
Ulf utstrålar fortfarande samma kraft och självförtroende som man förknippar med hans personlighet. Men det framträder också en ödmjukhet, viss självironi och en god portion självdistans, formad av hans livsresa. Ett tränat öga noterar att stegen inte är fullt lika rappa som under ungdomens dagar. Att diskutera de skador som obönhörligen visar sig efter många år av extrem träning på elitnivå, samt att hantera maximal arbetsbelastning i decennier, är inte något som Ulf vill spilla tid att gnälla om, tvärt om. Stressen kopplad till extremt höga krav, inklusive dödshot, konkurser och samtidigt viljan att vara en god förebild för både sina barn och anställda, är dock inga ämnen som Ulf skyr. Men man kan inte förneka att förlusten av föräldrar och gamla goda vänner som t.ex. Jerry Williams naturligtvis har satt sina spår.

Hur hanterar du reflektioner kring att bli äldre?
– Det är en reflektion över livet när ens nära vänner går bort eller när man själv upplever hälsoproblem. Det är en påminnelse om att livet är begränsat, och man måste förhålla sig till det. Jag tror att ärlighet och dialog är viktigt när det gäller sådana här frågor. Det är viktigt att kommunicera och prata om åldrandet och dess utmaningar. Jag har konturerna till en plan i tre steg. Den första är konkret: Jag vill börja dela med mig av min berättelse och de erfarenheter jag har som både de som vill utveckla sig personligen, organisationer och företag men även hela samhället kan ha nytta av.

Enastående framgångar och brutala svek
Vi som har läst Ulfs senaste bok, "No one cries for you: i huvudet på en entreprenör," inser att här finns det mycket att lära, oavsett ens position i samhället eller ålder. Hans berättelse är en inspirerande och ibland mycket skrämmande resa som skildrar en entreprenörs outtröttliga strävan över decennier för att bryta ny mark och utföra bedrifter som ingen tidigare vågat försöka. Den berättar om hans enastående framgångar, såsom att skapa Europas största fitnesskedja, etablera sig på främmande mark som det forna Sovjetunionen, Saudiarabien och Beirut, samt att förvandla "Världens starkaste man" till en internationell TV-show. Lägg till att han som första och enda skandinav hyrt Madison Square Garden.
Denna berättelse innehåller även beskrivningar av brutala svek, kriminella hot och extrema situationer som ledde till att han i princip förlorade allt. Trots detta visar Ulfs enorma vilja och ansträngning för att resa sig igen och skapa nya, ännu mer framgångsrika företag och koncept. På sin resa möter han en mångfald unika och spännande personligheter, inklusive världsberömda skådespelare, politiker, tjänstemän, shejker och prinsessor!

Så vad kan du berätta om din föreläsningsverksamhet?
– Jag samarbetar med en agentur som heter saj.se, Sveriges äldsta talarbyrå. Den ägs och drivs av Christine Günther. Vi kommer att göra intressanta och engagerande föreläsningar utifrån olika koncept baserat på målgrupp. Jag kommer att resa runt i Sverige och Europa och prata om ämnen som livet, träning, att satsa allt, motivation och entreprenörsskap men även åldrandet. Det är viktiga frågor som behöver diskuteras. Engagemanget i samhällsfrågor har alltid varit en parallell till min talarsyssla, och jag vill vara en röst i samhällsdebatten. Det finns många självklara frågor som inte är så självklara att ta fram och agera på. Jag lät t.ex. män och kvinnor i  Jordanien att träna tillsammans, vilket varit förbjudet tidigare. De sa att de får de inte göra här, det är ett islamiskt land. Jag sade att det står ingenstans i Koranen, körde på för att se vad som hände. Det hände ingenting, förutom att det blev en enorm succé! Så det är enbart dumma gubbars påhitt att begränsa män och kvinnor. Sedan är det ju så att de har stora problem med diabets hos just kvinnor då det äts för mycket socker och att de inte får röra sig så mycket som behövs. Jag övervägde faktiskt att bli politiker en tid, men insåg att det kräver att man börjar på kommunal nivå och sedan jobba sig upp, vilket är en helt annan väg.

Välkända talare och enorm dramatik
Bland talarna på agenturen finns ett flertal välkända profiler, som tidigare statsministern Göran Persson och författaren David Lagercrantz. Undertecknad noterar att där finns även flera framgångsrika och duktiga talare som jag själv bokat eller träffat genom åren. Som t.ex. reseledare Lottie Knutsson, minnesmästaren Jonas von Essen, bergsklättraren Fredrik Sträng, höjdhopperskan Kajsa Bergqvist och hockeyikonen Peter Forsberg. Emellertid är det få, om ens någon av de personligheter jag mött genom åren, som har kommit i närheten av den enorma dramatik och de stora svängningarna i livet som Ulf varit med om.

Du har massor av erfarenhet att dela med dig av, vad har drivit dig att ta sådana risker och utmana dig själv?
– Jag har alltid sökt utmaningar och försökt lära mig så mycket som möjligt om livet. Jag har frågat mig varför jag har exponerat mig för så mycket risk under så många år och gjort det dagligen i 40 år. Svaret är att jag har velat förstå meningen med livet. Resan har handlat om att utmana mig själv i allt jag kan och vill. Det handlar om att se vad som är verkligt och vad som inte är. Vad är meningen med livet? Tiden är den mest värdefulla gåvan vi har, och jag har lärt mig att tid är frihet. Genom att använda min tid på att utmana mig själv har jag vunnit känslan av frihet och frid. Det är en viktig insikt.

Vad är din relation till träning idag?
– Träning är oerhört viktigt. Träning aktiverar hormoner, endorfiner och kemiska processer i kroppen som gör dig lycklig. Träningen är viktig för att motverka åldrande. Jag har till och med funderat på att göra föreläsningar på äldreboenden i Sverige om träning och hur man kan motverka åldrandet och stärka sin mentala styrka. Jag försöker träna så mycket som jag någonsin kan. Jag har tränat tre dagar i sträck, sen håller jag uppe idag. Igår klämde jag till med flera övningar. Alla kanske inte lika tunga som förr och en del lite mer rehabstil!

Jag har förstått att du är en världsmedborgare. Berätta mer om din relation till olika platser.
– Ja, jag har varit överallt och ingenstans. Jag har sällan känt mig hemma någonstans. Ibland har jag haft känslan av att vara hemma, men det har ryckts ifrån mig. Det är faktiskt en utmaning att hantera detta, särskilt när man blir äldre. Min hemort Arvika i Värmland och Stockholm har naturligtvis en stor plats i mitt hjärta. Men jag har en buddistisk filosofi och de senaste åtta åren har jag tillbringat stor del av min tid i Afrika. När det gäller min plan så är nästa steg knutna till projekt där. Jag har träffat mängder av politiker och tjänstemän för att söka samverkan och en process för att förstå. Från FN-möte i Nairobi till WHO-chefen i Sydafrika har jag diskuterat och föreslagit samverkan och skapa en modell för att utbilda och certifiera hälsocoacher. För att lära människor som möter ungdomar, den nya generationen i Östafrika, att de kan lära dem att de inte ska äta pommes frites och dricka Coca-Cola för de små pengar de har när de i stället kan köpa bönor, frukt och grönsaker för en bråkdel av priset. De har ju allt där. Ändå så får de fetma och hälsoproblem. Dessa fattiga generationer av människor blir förförda av vår skräpkultur. Det är det jag tänker göra och vill jobba med, så att vi lär dem hur man bör göra. Men man kan lugnt säga att det är rejäla strukturer att arbeta mot, med eller för. Några riktiga skräckhistorier om dessa möten och namedropping kommer jag gladeligen att dela med mig av på mina föreläsningar.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Förutom mina föreläsningar så har jag har ett pågående och framgångsrikt projekt med enastående partnerskap som heter House of Shapes på Södermalm i Stockholm. Det är en framgång som bygger på högsta kvalitet hos lärare och övrig personal samt enastående energi genom den spännande kombinationen av dans och fitness, som inkluderar allt från barndans till gymträning och streetdans. Det är den underbara energi som skapas genom denna mix som vi trodde på, även när andra tvivlade på dess förmåga att skapa framgång. Underskatta aldrig ”The power of human energy.”. Men som du ser på min arm har jag Kenyas och Tanzanias flaggor i armband. Världens näst största kontinent är ännu i princip oförstörd och ligger mig mycket varmt om hjärtat. Dessutom så härstammar ju vi alla därifrån en gång i tiden. Där har jag grunden till ett projekt som är långt före sin tid. Min dröm och målsättning är nämligen att få jobba med folkhälsan där och att Afrikas barn skall få leka, träna och utbilda sig. Visionen och missionen är att starta ett utbildningscentrum och världens i särklass främsta spiritual retreat vid foten av Kilimanjaro i Tanzania. Det vore något va?

Med det sagt så återstår det sannolikt några riktigt spännande kapitel eller varför inte ännu en hel bok om Ulf Bengtssons oförtröttliga och starka resa genom livet.
 

Text: Joe Formgren
Foto: Micael Engström

Kontakt intervjuer och föreläsningar
Christine Günther
0500 – 42 86 02
info@saj.se

För mer information se
https://www.noonecriesforyou.eu
https://saj.se/talare/ulf-bengtsson


Om Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson är inte bara en talare, han är en berättare som förför och förtrollar sin publik. Han har varit affärspartner med Arnold Schwarzenegger, producerat The World's Strongest Man-finalen på Madison Square Garden och varit inbjuden som gäst till ett flertal talkshows i USA. Han har startat flera framgångsrika företag och hans budskap sträcker sig till alla. När han talar gör han det på ett universellt plan om vad som verkligen betyder något.
I hjärtat av Ulf Bengtssons berättelse finner vi en man präglad av en oerhörd intensitet och drivkraft. Han har en glöd som sällan skådas. Han är i grunden lärare och efter sina studier på GIH tog han steget från att vara Mr. Sweden inom bodybuilding till att tävla i sex VM och nå en tredjeplats i världen och en tongivande kraft i utvecklingen av kroppskulturen världen över.
Men berättelsen sträcker sig längre än tävlingens värld. Ulf skapade varumärket World Class och var med och byggde upp hälsoindustrin i Sverige och långt därutöver. År 1987 satsade han och byggde World Class i Sovjetunionen och under flera år levde han i Ryssland. Det var en tid som skulle bli avgörande för hans liv och karriär.
I dagens värld, där Ryssland återigen står i fokus, bär Ulf med sig en unik erfarenhet av detta land. World Class är nu en gigant i Ryssland, värderad till miljardbelopp och med total dominans på marknader som Monte Carlo, Rumänien och Island, där hela 14 procent av befolkningen är aktiva medlemmar.
Hans ämnen är vittomfattande. Från vikten av träning, hälsa och kost till hur socker och skärmar påverkar våra liv. Han brinner för de äldre som allt för ofta känner sig marginaliserade i en värld som rusar fram. Ulf Bengtsson är mer än en talare, han är en vägledare som vågar ställa sig mitt i publiken, spela på tystnaden och gå till kärnan.