Bensår beror ofta på att blodcirkulationen fungerar sämre. Därför är äldre, sjuka och stillasittande oftare drabbade.

Såren gör ont, kan vätska sig och när man fått en infektion luktar det illa. Smärtan kan dessutom ge sömnproblem.

Att få bensår är inte farligt men väldigt jobbigt för de som drabbas.

VIKTIGT ATT ARBETA FÖREBYGGANDE
Marcus Rosenburg har disputerat vid Linnéuniversitetet med en doktorsavhandling. I den beskriver han hur man kan förbättra livssituationen för personer med svårläkta sår.

Bland annat anser han att vårdpersonalen måste vara tydlig mot patienterna med vad de vet om läkningsprocessen och förebyggande åtgärder.

På sajten Äldre i centrum säger Marcus Rosenburg : ” – Många lever med oro för att såren ska komma tillbaka. Begränsningar i vardagen som personen har tvingats till på grund av sina svårläkta sår riskerar att hänga kvar efter tillfrisknandet. Patienterna är inte beredda på en lång läkningstid utan förväntar sig att det ska gå snabbt. När läkningen dröjer uppkommer en misstänksamhet gentemot vården, personalen ses som okunniga och oförmögna att läka såret. Om vi kan förbereda patienterna på det vi vet så kan vi göra dem delaktiga. Med rätt kunskap kan patienterna fatta beslut i sin vardag och känna att de påverkar läkning och minskar risken för återfall.”

MANUKAHONUNG MED BEVISAD EFFEKT

Manukahonungen från Nya Zeeland är känd för att kunna komma till rätta med svårläkta sår. Dessa finn som plåster. När man lägger på ett plåster med manukahonung skapas en fuktig miljö runt och i såret och ett lågt pH-värde. Det medför att bakterier inte trivs eller kan föröka sig.

Sockret som finns i honungen har förmågan har egenskapen att dra ut död och skadad vävnad från såret.

Manukahonungen kan bryta ner antibiotikaresistena bakterier.

Den antibakteriella egenskapen hos manukahonungen är vetenskapligt bevisad.

Den vanligaste orsaken till bensår har med venerna att göra och kallas venösa bensår. Om du sitter still länge eller tvärtom, står en hel dag kan blodet ha svårare att ta sig från fötterna och uppåt. Det är venernas uppgift att leda blodet tillbaka till hjärtat när artärerna ser till att pumpa ner det till fötterna.

STELA OCH STUMMA BEN KAN GE BENSÅR

Eftersom venerna inte ha muskler som pumpar upp blodet förs blodet uppåt genom ett klaffsystem som ska hindra blodet att rinna ner i fötterna. Men om klaffarna inte sluter tätt och blodet inte tar sig upp kan svullnad uppstå.

Det i sin tur kan medföra att vätska pressas ut i blodbanan och ut i vävnader. Då blir benen stela och stumma och på sikt kan det ge bensår.

De bensår som är svåra att bli av med kan vara arteriella. Då beror problemen på att förträngda artärer inte släpper igenom tillräckligt med blod till vävnaderna.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige