Under de åren en majoritet av oss bildar familj kan hemmalivet och yrkeslivet bli övermäktigt och ett livspussel som sällan går ihop. Höga ambitioner att klara karriär och barnuppfostran kan få vem som helst att stressa sig fram till en fysisk och mental kollaps.
Försäkringskassan redovisade i dagarna att sjukskrivningar på grund av stress fortsatt öka sedan 2019 och det är främst kvinnor mellan 30 och 39 år som blivit sjukskrivna. 209 var 34 700 personer hemma på grund av stress. Och i är landar siffran på 43 500 personer. Åtta av tio var kvinnor.
VI REAGERAR PÅ STRESS PRECIS SOM VI GJORDE FÖR 40 000 ÅR SEDAN
Stress tar sig både fysiska som mentala uttryck. Kroppen reagerar med att bli stel och öm. Huvudvärk, magproblem och att du gått upp i vikt, framför allt runt midjan, kan tillskrivas en för hög stressnivå.
Hudproblem, sköra naglar, håravfall och att du lättare bli förkyld är andra symtom. Att plötsligt börja svettas är vanligt om kroppen befinner sig i stress.
Sömnstörningar, koncentrationssvårigheter och känslighet för höga ljud är vanligt.
Pulsen går ofta upp och när man kommit så långt att stressad blir en belastning för psyket så blir man lätt irritabel och arg men också glömsk och tappar lite förmågan att prioritera vad som är viktigt.
Då kana man påminna sig själv om att stress i lagom dos är livsviktigt, för utan stress skulle vi inte uppbåda kraft att handskas med akuta situationer.
När vi blir stressade så reagerar våra hjärnor på samma sätt som de gjorde för 40 000 år sedan. När vi känner stress producerar kroppen adrenalin, och då när vi till exempel mötte ett farligt djur gav stressen oss kraft att fly.
I dag behöver vi sälla fly från en sådan situation utan stress handlar mer om ekonomi, passa tider och prestera på jobbet. Men panik, oro och rädsla är samma sak för hjärnan oavsett vad som triggar känslorna.
TRE BRA STRATEGIER
När man är som mest stressad är det förstås inte så lätt att ta till sig goda råd. Inte heller fatta kloka beslut på grund av stressen. Men det finns tre enkla saker som ger stor utdelning på sikt.
Det första är fysisk aktivitet, och då handlar det inte att träna hårt utan att gå ut och ta en promenad på en halvtimma några gånger i veckan. Fysisk aktivitet frisätter endorfiner som sänker stressen och gör oss lugna och glada.
Det andra är återhämtningen, och då handlar det om att lära sig välja och välja bort. Efter att ha tagit promenaden, lär dig att stilla dig – kanske att meditera 10-15 minuter varje dag. Stänga datorn, teven och lägga undan mobiltelefonen. I början kommer huvudet att protestera av bristen på intryck, men efter ett tag kommer du att upptäcka att hjärnan mår bättre.
Det tredje är att lära sig omvärdera situationer och stänga av larmet som går igång när stresshormonerna aktiveras av stress. Prova att slappna av i axlarna, gå långsamt och sakta ner tempot. Då signalerar kroppen till hjärnan att allt är bra och nivån av stresshormoner sjunker. Och när vi inte har så mycket stress i kroppen mår vi bättre, är snällare mot oss själva och då har vi lyckats bryta den negativa stressen.