Tillhör du dem som gör storkok på helgen för att täcka in lite av veckans måltider så är matpajer ett alternativ till grytan.

Grönsakspaj kan du variera och i all oändlighet och testa dig fram vad som till slut blir en favoritpaj. Här kommer en broccolipaj med ädelost och solroskärnor.

Pajdeg 4 portioner:

2 1/2 dl  vetemjöl

1 krm salt

125 gram smör

1 msk kallt vatten

1 msk smör till pajformen

Fyllning:

250 gram broccoli

150 gram riven valfri ost

50 gram ädelost

4 ägg

1 dl mjölk

2 1/2 dl  matlagningsgrädde

2 msk solroskärnor

1 tsk torkad oregano

Salt

Svartpeppar

Blanda smör, salt och mjöl i en bunke för pajdegen. Tillsätt vattnet och knåda till en deg som du plattar ut och låter stå i kylen i minst en halvtimme. Tänker du göra flera pajer så kan du med fördel göra pajdegen kvällen innan.

Sätt ugnen på 200°C.

Tryck ut degen i en smord pajform, cirka 25-30 cm i diameter.

Nagga degen i pajformen med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter.

Skär broccolin i små buketter. Skala och skär stjälken i små skivor.

Koka broccolin i vatten som du saltat i ungefär 3 minuter. Häll av i ett durkslag och spola broccolin kall. Låt den rinna av.

Riv osten, blanda sedan mjölk, grädde, ägg, salt, peppar och ostarna.

Lägg broccoli, solroskärnor och oregano i pajskalet och häll över äggstanningen. Sätt in pajen i ugnen och grädda i cirka en halvtimme eller tills äggstanningen stelnat.

Till nästa gång kan du prova att byta ut oregano till torkad timjan eller fänkålsfrön.