Tillhör du dem som gör storkok på helgen för att täcka in lite av veckans måltider så är matpajer ett alternativ till grytan.
Grönsakspaj kan du variera och i all oändlighet och testa dig fram vad som till slut blir en favoritpaj. Här kommer en broccolipaj med ädelost och solroskärnor.
Pajdeg 4 portioner:
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
125 gram smör
1 msk kallt vatten
1 msk smör till pajformen
Fyllning:
250 gram broccoli
150 gram riven valfri ost
50 gram ädelost
4 ägg
1 dl mjölk
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk solroskärnor
1 tsk torkad oregano
Salt
Svartpeppar
Blanda smör, salt och mjöl i en bunke för pajdegen. Tillsätt vattnet och knåda till en deg som du plattar ut och låter stå i kylen i minst en halvtimme. Tänker du göra flera pajer så kan du med fördel göra pajdegen kvällen innan.
Sätt ugnen på 200°C.
Tryck ut degen i en smord pajform, cirka 25-30 cm i diameter.
Nagga degen i pajformen med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter.
Skär broccolin i små buketter. Skala och skär stjälken i små skivor.
Koka broccolin i vatten som du saltat i ungefär 3 minuter. Häll av i ett durkslag och spola broccolin kall. Låt den rinna av.
Riv osten, blanda sedan mjölk, grädde, ägg, salt, peppar och ostarna.
Lägg broccoli, solroskärnor och oregano i pajskalet och häll över äggstanningen. Sätt in pajen i ugnen och grädda i cirka en halvtimme eller tills äggstanningen stelnat.
Till nästa gång kan du prova att byta ut oregano till torkad timjan eller fänkålsfrön.