Hösten 2020 fick forskningscentret vid Örebro universitet 48 miljoner kronor för forskning på växtbaserade proteiner. Centret samverkar bland annat med Sveriges lantbruksuniversitet, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet.
Här vill man ta fram köttsubstitut och dessa kan helst smaka bra, ha ett bra upptag och konsistens samt fungera att tillaga.
Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet som leder forskningscentret säger:
– Vi vill gärna att livsmedel med växtbaserade proteiner är såväl hållbara, hälsosamma och ett självklar alternativ till, och till och med första val för konsumenter.
STORA UTAMNINGAR
Det saknas ännu mycket kunskap om växtbaserade protein, inte minst från ett hälsoperspektiv och har forskarna en stor utmaning.
– I vår forskning siktar vi på att den biologiska tillgänglighet/upptaget blir nästan lika effektiv som vid ett intag av animaliska proteiner och att de delar av proteinet som inte absorberas i tunntarmen leder till hälsosamma produkter i tjocktarmen. Det är också därför att vi jobbar med en kombination av protein och fibrer. Vår utmaning är just kombinationen av allt detta. Det vill säga att de är hållbara, hälsosamma, smakliga och ekonomiskt överkomliga, säger Robert Brummer.
En samarbetspartner är Orkla Foods, ett av Sveriges största livsmedelsföretag med varumärken som Felix, Anamma och Paulúns.
Anders Högberg på Orkla Foods menar att det finns stora möjligheter att öka svensk livsmedelsförsörjning, förbättra folkhälsan och minska påverkan på planeten till följd av den mat vi äter genom en ökad växtbaserad kosthållning. Därför behövs den här forskningen.