Vi nordbor är ett hälsomedvetet folk. Vi vill må bra, prestera bra och för det krävs rätt näring. Vi ägnar tid åt träning, att lära oss vilken kost som ger energi och välmående och allt fler av oss optimerar vår hälsa genom att komplettera med kosttillskott.

Men det finns tusentals produkter ute på marknad – hur ska man veta att den produkt man köpt ger vad den utlovar?

Vissa kosttillskott är tillverkade med hög kvalitet medan andra innehåller ämnen som kroppen har svårt att ta upp och kan faktiskt vara direkt störande för kroppen.

Kosttillskott är vitaminer, mineraler, växtextrakt och örter i koncentrerad form. Dessa produkter innehåller koncentrerad näring i liten avvägd mängd och bygger på att kroppens celler ska kunna ta upp dem. Annars gör de ingen nytta.

Precis som med maten du handlar i en livsmedelsbutik behöver du lära dig läsa innehållsförteckningen. Det vill säga – lär dig läsa det finstilta och syna ingredienserna. Ta reda på hur tillverkningsprocessen går till och var råvarorna kommer ifrån. Det ställer förstås höga krav på dig som konsument.

VAD ÄR HÖG KVALITET?

För tillverkning av kosttillskott av hög kvalitet krävs strikta kontroller i fabrikerna och tillverkarna väljer noga producenter som tillhandhåller det allra bästa råvarorna.

Tillverkare som håller hög standard har oberoende kontrollorgan för att säkerställa högsta nivå.

Men de som tummar på kvaliteten för att sänka kostnaderna kan ha råvaror som är utspädda, utblandade och som till och med kan innehålla miljögifter och lösningsmedel.

”Överföringsprincipen” som tillämpas av Livsmedelsverket godkänner att så kallade processämnen som kan finnas i en råvara inte behöver deklareras på etiketten.

Ute på marknaden idag finns kosttillskott med ganska varierande prislappar. Generellt kan sägas att de dyrare är bättre, men inte alltid. Det kostar mer att ha bra och rena råvaror, även tillverkningsprocessen kan vara mer kostsam.

Näringen i tillskott ska hjälpa till att stärka din hälsa. Kosttillskott av sämre kvalitet kan göra mer skada än nytta i kroppen, och då är det bättre att inte ta något alls.

Ett dåligt kosttillskott är som att köpa skräpmat jämfört med att inhandla högkvalitativa tillskott som kan jämföras med rena ekologiska och närodlade råvaror.

Har du inte råd med tillskott av hög kvalitet så kanske det är bättre att avstå eller att ta varannan dag.

FETTSYROR OCH OLJOR KAN HÄRSKNA

Tillskott som innehåll fettsyror och olika oljor kan härskna med tiden. Det betyder att när oljan oxiderar kan den bli dålig och näringsinnehållet reduceras.

Olja från små fiskar är renare än från stora och oljan ska kapslas in så fort som möjligt efter fångst. Fiskolja som förvaras i en flaska riskerar att härskna snabbt.

Det är därför viktigt att köpa tillskott från bra leverantörer och just fettsyror och oljor ska du tänka på att förvara mörkt, torrt och svalt.

BRA PROTEINKÄLLOR

Protein av god kvalité kommer från bland annat ris- eller ärtprotein, samt vassle från komjölk från kor som inte får kraftfoder, eller fått vaccin eller hormoner.

GMP (Good Manufacturing Practice) är en beteckning för att det finns en manual för tillverkningsprocessen. Det innebär ett standardiserat tillvägagångssätt för produktionen så att alla de steg man åtagit sig alltid följs i produktionen.

PRODUKTER FÖR ELITIDROTTARE BÖR CERTIFIERAS

För elitidrottare som tävlar och står under dopingkontroll är det av högsta vikt att använda sig av dopingkontrollerade och certifierade produkter. När idrottare lämnat positiva dopingprov beror det ofta på att de tagit något som innehåller dopingklassade substanser som kan ha kommit ifrån kosttillskott som marknadsförs med prestationshöjande effekt. NSF, certified for sport, är ett exempel på certifiering för elitidrottare.

VAD ÄR BIOTILLGÄNGLIGHET?

Biotillgänglighet är ett begrepp som beskriver hur stor del av ett ämne som kommer in i blodet på olika sätt.

Om näringsämnen i ett kosttillskott har hög biotillgänglighet så innebär det att kroppen kan tillgodogöra sig dessa aktiva ämnen på ett bättre sätt.

Om klumpförebyggande medel eller ytbehandlingsmedel som magnesiumstearat, kalciumstearat och stearinsyra används blir upptaget inte lika bra.

Stearat/stearinsyra är ett vax som gör att pulver inte dammar och gör det enkelt, snabbt och billigt att fylla kapslar och pressa tabletter.

Det finns en viss kontrovers kring användningen av magnesiumstearat i kosttillskott eftersom det är ett härdat fett som kan komma från slakteriavfall eller andra fetare restprodukter som bomullsfröolja, men enligt myndigheter som FDA och EFSA betraktas de som säkra i mycket små mängder.

Nu blev du kanske mer förvirrad, men misströsta inte. Läs på om olika märken och produkternas innehåll – du lär känna om det gör nytta i din kropp.

Texten är publicerad av Inger Palm som driver onlinetidningen Mandarin Media för ett friskare Sverige