Nanoplaster uppstår när plast bryts ned. De finns i allt från textilier till förpackningar och de vanliga typerna är exempelvis polypropen och nylon. Eftersom nanoplast frigörs från textilier så innehåller inomhusluften betydlig mer plast än om man vistas utomhus.
De små små nanoplasterna kan ta sig in i människokroppen och där kan de orsaka problem.
En nyligen publicerad studie som letts av forskare vid Umeå universitet visat att effekten av antibiotika kan försämras av de små plastpartiklarna. Forskarna såg även att bakterierna kan utveckla resistens.
Lukas Kennr som är gästprofessor vid Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet och en av forskarna i studien berättar i ett pressmeddelande publicerat på universitetets hemsida att: ”Resultaten är alarmerande med tanke på hur vanliga nanoplaster är och eftersom effektiva antibiotika för många människor kan vara skillnaden mellan liv och död.”
DRAR TILL SIG ANTIBIOTIKA
Nanoplaster är mikroplaster och med blotta ögat kan man inte se dem. De finns i luften vi andas in och kan alltså påverka vår hälsa negativt.
Forskarna undersökte hur tetracyklin, som är att vanligt antibiotika, påverkas av nanoplast och det visade sig att plasterna drar till sig antibiotika och det verkar som om plasterna kan komma in i blodet och därmed följa med till ställen de inte ska till.
Framför allt kunde man se att partiklar av nylon hade en speciellt stark bindningseffekt till antibiotika. Forskarna drog slutsatsen att nanoplaster som ta sig in i den mänskliga kroppen är en hälsorisk.
Här kan du läsa den vetenskapliga studien.