Det är inte speciellt vanligt med zinkbrist om man äter en varierad kost eftersom zink finns i vanlig mat som bönor, solrosfrön, mandel, nötter, pumpakärnor, skaldjur, ostron och nötkött.
Zink är ett mineral och en antioxidant men kan inte lagras i kroppen för att användas när det behövs. Mineralet har mångsidig effekt och är riktigt bra för hår, hud och naglars kvalitet. Tillsätter man sedan kisel så blir effekten ännu bättre. Då kan hyn få tillbaka både lyster och spänst och håret känns mer livfullt.
HAR MÅNGA OLIKA FUNKTIONER
Zink behövs för upptaget av järn och nyttjandet av bland annat A-vitamin.
För att slemhinnorna och immunförsvaret ska fungera som de ska behövs zink tillsammans med A- och C-vitamin.
För att sårläkningen ska fungera som den ska behövs zink och mineralet är även känt som en utmärkt virusdödare. Får du lätt munsår så kan zink bidra till bra sårläkning.
Zink är inblandad i allt från matsmältning- och ämnesomsättningen. Din tankeverksamhet och mentala förmåga. I hjärnan finns ett 60-tal zinkberoende enzymer och i hjärnan finns den högsta koncentrationen av mineralet. Zink behövs även för produktionen av proteiner och mineralet samverkar med insulin för omsättningen av kolhydrater.
Mineralet stärker sköldkörtlarna, vilka bland annat reglerar vår energinivå. Om det antioxidativa skyddet i kroppen minskar på grund av sämre kost kan infektioner uppstå, och då får man se till att fylla på dina depåer.
Den som går på någon form av diet eller äter vegetarisk kost kan lättare få zinkbrist. Ämnet fytiner som finns i bönor, spannmål och ärtväxter binder sig till bland annat zink och kalium och för ut dem ur kroppen. Men blötlägger man spannmål och bönor då inaktiveras fytinerna innan de kokas eller om du bakar.
SÅ MYCKET BEHÖVER DU
På vilka fler sätt märks zinkbrist?
Du känna dig oförklarligt trött, känna ett begär efter kolhydrater och salt, få sämre minne, dålig aptit och vit beläggning på tungan. Eksem, akne och bölder i ansiktet och på kroppen kan bero på zinkbrist samt att du blir mer mottaglig för infektioner.
Du kan ta reda på om du har zinkbrist genom ett enkelt smaktest med zinksulfat, det vill säga zink i pulverform. Då kan du bedöma smaksensationen efter att ha hållit en klunk med vatten utspädd med 0,1 procent zinksulfat i munnen under 15 sekunder.
Har du haft zinkbrist länge smakar det bara vatten, men om du känner en lagom metallsmak betyder det att bristen är måttlig och är smaken stark och motbjudande har du tillräckligt med zink i kroppen.
Enligt rekommendationer ska kvinnor få i sig minst sju milligram per dag och män nio milligram. Intagsgränsen per dag är 25 milligram.