Funderar du på att gå på en ansiktsbehandling? För ansiktet ser extra grått ut, påsarna under ögonen är extra plufsiga och så den där haklinjen som suddas ut under vintern verkar behöva en uppsträckning.

Ja, självklart ska du unna dig en härlig behandling, men oavsett vilken behandling du väljer så får den inte samma synliga effekt om du inte har kraften inifrån.

Och vad betyder det? Ja, utan att kroppen har den näring den behöver så kan du inte ta till dig en skönhetsbehandling bästa sätt – för det vill du ju.

Efter varje vinter brukar våra kroppar vara trötta. Dels beror det på bristen på ljus och solljus och dels på vi ofta behöver mer stabbig och varm mat under vintern, vilket gör att de allra flesta inte får i sig grönsaker och frukt som man mer naturligt äter under sommarhalvåret.

Det är förstås inte alldeles lätt att äta sig i kapp, men det går. Och vid behov kan du komplettera med vitamintillskott.

Här kommer en lista på bra vitaminer för trötta vinteransikten och vilka livsmedel som innehåller vitaminerna.

A-vitamin: Hjälper till med förnyelsen av celler och bidrar till att stimulera uppbyggandet av kollagen (det ämnet som ger spänst i huden). A-vitamin får du i dig via bland annat mjölkprodukter, gul frukt, morötter, sötpotatis och äggula.

B-vitamin: Det finns en rad olika B-vitaminer, men B3 och B7 sägs vara de som främjar huden bäst. Bland anses vitaminerna stärka huden. B3 finns i fisk, jordnötter, hårt bröd och spannmål. B7 finns i avokado, blomkål, havre och ägg.

C-vitamin: Hjälper till att läka sår och brist på C-vitamin kan ge torr hud. C-vitamin finns i de flesta grönsakerna, i bär och kanske framförallt i citrusfrukter men också i potatis.

E-vitamin: Används ofta i hudkrämer och solskyddsprodukter. E-vitamin skyddar vävnader, lugnar och återfuktar. Finns i gröna bladväxter, nötter och frön och fullkornsprodukter. Nivån av E-vitamin går ner när solen tittar fram.

MINERALER:

Zink finns i fullkornsprodukter, musslor, nötter och ost. Zink är bra om du har eksem, torr och känslig hud.

Fettsyror: 

Omega-3 och omega-6 fettsyror hjälper till att bygga upp hudens yttersta lager och även stärka hudbarriären. Omega-3 finns i fet fisk, en del alger och valnötter. Omega-6 finns i spannmål, sojabönor, nötter och pumpafrön. I olivolja finns både fettsyrorna.