Förr i tiden bakade vi mer och det året om – men då fanns tiden. Sedan blev hembakat ersatt av konditoribakat. Idag verkar det som om allt fler börjar vända tillbaka till barndomens traditioner och julen inbjuder till hemlagat och hembakat.
Att göra sitt eget julgodis behöver inte vara svårt. Välj enkla recept om du är osäker på din förmåga och misströsta inte om ditt godis inte blir lika snyggt som på bilder i bakböcker och tidningar.
Här är ett enkelt recept på choklad med hasselnötter som det är svårt att misslyckas med.
När du ska välja choklad så kika på innehållsförteckningen och välj de som enbart innehåller kakaobönor/kakaomassa, socker och kakaosmör och inte några tillsatser eller andra konstigheter.
Ibland behöver man bege sig till en specialbutik som säjer ekologiska livsmedel, kaffe och te eller så letar man i olika webbshoppar.
Det här behöver du:
300 gram nougat
300 gram choklad – varva mörk och ljus
300 hasselnötter
Flingsalt
Vattenbadsskål
Långpanna cirka 20 x 30 cm
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och rosta nötterna i max 10 minuter. Nötterna bränns lätt så ha koll på dem.
Ta ut nötterna och lägg dem på en kökshandduk och gnugga dem tills skalet lossnat.
Smält chokladen i ett vattenbad och lägg sedan ned nougaten att smälta.
Placera nötterna i långpanna och ringla sedan över chokladen.
Strö över lite flingsalt.
Låt kallna och ställ in långpannan i kylskåpet.
Bryt sedan i lagom stora bitar.
Vill du prova göra en trillingnötter så kan du lägga 3 nötter på en sked och dopp försiktigt i chokladen. Placera sedan ut dem i en plåt med bakpapper på.
Om du vill skapa ett litet mönster på chokladen kan du ta en gaffel och försiktigt göra skåror som skapar ett mönster.
Lycka till! Och misströsta inte om godiset inte blir så snyggt.