När du passerat 50 och kanske 60 så har du säkert hört din partner, dina arbetskamrater och vänner klaga över att de har sämre balans, att de halkade och slog sig för att de inte orkade parera fallet eller så orkar de inte längre ta trapporna för hissen är enklare.

Visst är det så att vi blir tröttare när vi blir äldre och att orken tar slut fortare än när vi var yngre. Och visst är det så att kroppen förändras i takt med att vi åldras. Vi förlorar muskelmassa och ofta lägger vi på mer fett på kroppen.

Men vi kan förebygga förlusten av muskelmassa om vi styrketränar. Och du behöver inte rusa till gymmet flera gånger i veckan. Du kan faktiskt använda dig av din egen kroppsvikt för att bygga muskler. Det behöver inte heller ta mer än tio minuter varje dag.

Den allra bästa nyheten kom ett gäng svenska forskare vid GIH med alldeles nyligen.

Det är nämligen aldrig för sent att börja styrketräna. Äldre kan lika bra och på samma sätt bygga muskler på sin kropp som yngre personer.

DET ÄR ALDRIG FÖR SENT ATT BÖRJA STYRKETRÄNA

Forskarna rekryterade tio äldre och tio yngre män som fick träna samma tunga styrketräningspass. Efteråt fick de dricka en proteindrink. När muskelproverna som togs både före och efter passet analyserades visade resultaten ungefär likadant hos de yngre som de äldre. Hos äldre brukar de snabba muskelfibrerna var betydligt mindre än hos yngre, men responsen hos just de snabba musklerna var lika bra i de både grupperna.

Sebastian Edman, som är forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, menar att studiens resultat styrker tidigare analyser om att det aldrig är för sent att börja styrketräna.

Vill du veta mer: 

Läs Sebastian Edmans avhandling

Källa: forskning.se