Cirka 140 000 personer i Sverige har Alzheimers sjukdom och 50 miljoner i hela världen är drabbade av den svåra sjukdomen, och den väntas öka. Antalet drabbade av Alzheimers i världen förutspås tredubblas mellan 2010 – 2050 på grund av att vi får bättre levnadsförhållanden i låg- och medelinkomstländer och därför lever längre.

Det finns ingen bot, men däremot sätts bromsmedicin in när diagnos ställs. Men det pågår mycket forskning för att kartlägga sjukdomsprocessen och forskare tror att det ganska snart kommer att finnas effektivare bromsmediciner.

200 PERSONER FICK PROVA NYA HEMMATESTET

Vetenskapen har utvecklat tester där man mäter vissa biomarkörer i bland annat blodprov som tas i armvecket. Nu forskare vid Göteborgs universitet utvecklat en mycket enkel metod som man själv kan göra hemma.

Genom att sticka sig själv i fingret och få ut en till två droppar blod som fäst på ett kort och när kortet torkat efter cirka 15 minuter så kan man skicka provet med posten till ett laboratorium som är specialiserade på komplicerade och svåra analyser.

Forskarna lät 200 personer göra testet på olika minneskliniker i Europa. Proverna skickades sedan till Göteborg för analys.

HOPPAS PÅ MER KUNSKAP OM UTBREDNINGEN

I en studie har forskare låtit drygt 200 personer göra blodprovstest med ett stick i fingret.

Hanna Huber, forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet säger i ett pressmeddelande på Göteborgs universitet att; ”Det enkla kapillära blodtestet fungerar i stort sett lika bra som i venprover, men till skillnad från vanliga blodprover behöver det nya testet inte transporteras på torris. Det kan öka tillgängligheten betydligt för alzheimertester i länder och regioner som saknar den infrastruktur som krävs för de högsensitiva analyserna.”

Forskarna hoppas på att testet ska finnas på marknaden inom några år vilket betyder att forskningen kan få bättre kunskap om hur utbrett demenssjukdomar är i dag.

Här kan du läsa den vetenskapliga studien.