Att äta enligt FODMAP innebär att man ska minska eller helt utesluta fruktos, gluten och laktos samt mat som vete, lök och baljväxter. Men även vissa sötningsmedel och fermenterbara kolhydrater som kan ge gaser och svullnad.

Bodil Ohlsson som är professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus ville undersöka hur IBS-patienter reagerade om de åt mindre socker och stärkelse. Hennes idé om att testa detta utgick ifrån att personer med IBS har svårt att bryta ner dessa ämnen.

SSRD ÄR INTE EN LIKA STRIKT DIET SOM FODMAP

I ett pressmeddelande på Lunds universitet hemsida säger hon: ” 2022 påbörjade vi den här studien där vi jämfört SSRD och Low FODMAP. 155 diagnostiserade IBS-patienter är med i studien, lottade till att följa antingen SSRD eller Low FODMAP i fyra veckor. De fick inte lov att redan stå på någon diet.”

Skillnaden mellan SSRD och FODMAP är att de som äter efter SSRD inte får äta fruktos, fruktan, laktos eller sötningsmedel. Men de som äter efter FODMAP får äta stärkelse och sackars. Det är en diet som är mindre strikt.

ÄT AV ALLT MEN LITE MINDRE AV DE MAGEN PROTESTERAR EMOT

Oavsett vilken grupp studiedeltagarna var i blev deras symtom upp till 80 procent bättre av maten. Vilket var bättre än vad forskarna förväntat sig. Bland de som åt efter SSRD gick deltagarna dessutom ner mer i vikt än i FODMAP-gruppen. Även sötsuget minskade mest.

Bodil Ohlsson menar att minska på socker och stärkelse borde vara ett sätt alla åt på, inte bara IBS-patienter. Hon menar att man ska känna sig fri att äta vad man vill när man är bortbjuden bara lite mindre av den del saker.

Här kan du läsa studien: “A Starch- and Sucrose-Reduced Diet Has Similar Efficiency as Low FODMAP in IBS—A Randomized Non-Inferiority Study”