Att tatuera sig är populärt. Idag har en av fem svenskar tatuerat sig. Det finns lite forskning runt eventuella hälsorisker med tatueringar, men nu har en forskargrupp vid Lunds universitet gjort en så kallade epidemiologisk studie.
Forskarna har via Socialstyrelsens cancerregister hittat personer som drabbats av lymfom och sedan matchades dom med en grupp med samma ålder och kön men som inte att fått diagnosen lymfkörtelcancer. Det var totalt 2 938 personer som hade haft cancer när det var mellan 20 och 60 år. Och 1 398 personer besvarade forskarnas frågor varav 289 personer var tatuerade.
Studien visade att tatueringar kan bidra till att cancer i lymfkörteln uppstår.
STORLEKEN HADE INGEN BETYDELSE
Christel Nielsen, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet, som lett studien säger i ett pressmeddelande: ”Efter att ha tagit höjd för andra faktorer som kan påverka sambandet, exempelvis rökning och ålder, visar vår forskning risken att drabbas av lymfom var 21 procent högre bland de som var tatuerade. Man ska ha komma ihåg att lymfom är en ovanlig sjukdom och att våra resultat gäller på gruppnivå, inte individnivå. Resultaten behöver nu verifieras och undersökas vidare i andra studier och sådan forskning pågår.”
Innan forskarna startade studien hade man en teori att större tatueringar medförde ökat risk att drabbas av cancer, men så var inte fallet. Chansen var lika stor att bli sjuk vare sig man hade en liten tatuering på armen eller var tatuerad på hela kroppen.
SKA UNDERSÖKA ANDRA INFLAMMATORISKA SJUKDOMAR
Christel Nielsen säger att man inte ännu med säkerhet kan förklara varför men att en teori är att en tatuering oavsett storlek startat en låggradig inflammation i kroppen som på sikt kan sätta igång cancerutveckling.
”Vi vet sedan tidigare att när tatueringsfärgen kommer in i huden, tolkar kroppen detta som något främmande som inte ska vara där och immunförsvaret triggas. En stor del av färgen transporteras bort från huden, till framför allt lymfkörtlarna där den lagras in.”
Nästa steg är att undersöka om det finns en koppling mellan andra inflammatoriska sjukdomar och tatueringar.
Källa: Lunds universitet