Forskare vid Monash universitetet i Australien har tillgång till omfattande hälsoregister. Det finns en biobank som samlar in medicinskt data. I den finns ungefär en halv miljon personers genetiska avtryck.

Men den innefattar även information om miljöförhållanden, livsstil och aktivitetsnivåer. Till exempel hur de som jobbar på natten har en ökad risk för diabetes, hur ensamhet påverkar generna och att hetsätande faktisk fyrdubblar risken för leversjukdom.

LETADE KOPPLING OCH FANN DEN TYDLIGT

Nu har man tittat på vad som påverkar hjärta och kärl mer än det man tidigare vet som rökning, övervikt och stress. Då analyserade forskargruppen hälsojournalerna hos drygt 400 000 individer och där fann man att 23 814 personer led av förstoppning.

När forskarna sedan tittade på om det fanns en koppling mellan förstoppning och någon oönskad sjukdom så fann man att risken var dubbelt så stor bland de förstoppade individerna att får en hjärtinfarkt, stroke eller behöva läggas in på sjukhus för hjärtsvikt än de som inte var förstoppade.

Forskarna uppmärksammade också att förstoppade individer som också hade högt blodtryck hade 34 procent ökade risk för hjärt-kärlproblematik jämför med de som hade högt blodtryck och inte var förstoppade.

FÖRSTOPPADE KAN HA LÄCKANDE TARM

Studiens huvudförfattare Francine Marques från Monashs School of Biological Sciences menar att eftersom det är ungefär 14 procent av världens befolkning som är förstoppade, särskilt äldre kvinnor, så kan tarmens ohälsa vara en signal att hjärt-kärlsjukdom är på uppseglande.

Men forskarna fann även ett genetiskt samband mellan hjärthälsa och förstoppning som kan leda till nya forskningsupptäckter mellan tarmens hälsa och hjärtats hälsa.

En teori forskarna arbetar efter är att förstoppade individer kan ha ett tillstånd som kallas för "läckande tarm" där tarmen blivit mindre tät, vilket gör att gifter och bakterier kan komma in i blodomloppet.

Forskarna menar att förstoppning bör ses som en relevant riskfaktor som påverkar hjärthälsa framöver.

Studien är publicerad i American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.

Läs studien här.

Källa: New Atlas