Att lära sig leva i nuet, att känna mer lugn och att handskas med livets svårigheter blir lättare om man mediterar regelbundet vittnar de som mediterar.

Även att högre blodtryck blir lägre och depression kan avtar tycks vara en effekt av meditation.

Nu har ny forskning kunnat visa på att meditation kan lindra smärta – och att det inte handlar om placeboeffekt.

Genom att scanna hjärnan före och efter meditation har man kunnat visa att en del av hjärnan är involverad i smärtreduceringen.

Resultaten banar vägen för att människor som lever med olika smärttillstånd skulle kunna bli hjälpta av daglig meditation.

SINNET ÄR KRAFTFULLT

Det är forskare vid universitet i San Diego, Kalifornien som utfört studien. Fadel Zeidan, som är professor i anestesiologi och en av forskarna i studien säger till UC San Diego Today:

”Sinnet är extremt kraftfullt, och vi arbetar fortfarande med att förstå hur det kan utnyttjas för smärtbehandling. Genom att separera smärta från jaget och avstå från utvärderande bedömning, kan meditation direkt modifiera hur vi upplever smärta utan att använda medicin. Det kostar ingenting och kan utövas var som helst.”

Idag vet man inte hur placeboeffekten arbetar i hjärnan, även om man vet att förväntningar kan förändra upplevelser ganska mycket.

I den här studien ingick 115 friska deltagare som delades in i fyra följande grupper:

1: Deltagarna följa en guidad meditation.

2: Deltagarna djupandades.

3: Deltagarna fick en placebokräm och fick veta att krämen kunde reducera smärta.

4:  En kontrollgrupp fick lyssna på en ljudbok.

Sedan fick alla deltagare en smärtsam men ofarlig värmestimulans på vaderna, och deras hjärnor skannades med hjälp av magnetröntgen före och efter meditationen. Där kunde forskarna övervaka och analysera hjärnaktivitet.

Forskarna såg att placebo-krämen och falska meditation minskade smärta, men den guidade meditation gav signifikant större minskningar av deltagarens smärtintensitet och smärtobehaglighet jämfört med de andra grupperna.

Forskarna hoppas de miljontals människor som lever med kronisk smärta ska välja att meditera regelbundet för att få en bättre livskvalitet.

Studien publicerades i tidskriften Biological Psychiatry.