Siffrorna som visar vad svensken väger är dystra. Det har varit en negativ utveckling de senaste 40 åren av övervikt och fetma. Övervikt har blivit en folksjukdom och är en av vår tids största utmaningar.

Fetma och övervikt har dessutom ökat snabbare hos unga än hos äldre, vilket kan leda till en tidigare debut av kroniska sjukdomar.

Men i Sverige har vi bra gener. Vi är relativt skyddade jämfört med många andra befolkningar. Vi är kvar i vår miljö och har anpassat oss efter klimatet och tillgången på föda.

Många överviktiga, men vi har inte den här väldigt kraftiga övervikten, den vi kallar fetma. Vi har bra förutsättningar för att hålla oss friska och normalviktiga. Vårt problem är snabbmat med socker och fett. Idag är varannan svensk överviktig eller fet. I vissa län är 60 procent överviktiga, men vi är fortfarande mer överviktiga än vad vi är feta. Att det blivit så beror på de nya matvanorna.

KYLAN KONSERVERAR OSS

Att vi bär på bra gener har en del med klimatet att göra, lite som om vi har överlevnadsgener. Kylan gör dessutom att vi konserveras. Vi åldras inte lika snabbt som människor i varmare länder. Ju mer kyla vi utsätts för desto långsammare går reaktionerna i kroppen. När det är kallt måste vi få fram gener som gynnar förbränningen i kroppen, och att alstra värme är en stark överlevnadsmekanism.

Charlotte Erlanson- Albertsson som forskat på hunger, mättnad och aptitkontroll säger:

–  Tittar vi tillbaka på de senaste 40 åren förstår vi att det är den amerikanska snabbmatskulturen som drabbat vår hälsa och gjort oss överviktiga. Men det gör också att vi kan ta till oss att det är bara vi själva som kan återta kontrollen över våra liv och styra in matvanorna på rätt spår igen. Det är en hög procent av de som söker hjälp inom vården som inte mår bra genom den mat de äter. Det kanske låter hårt, men alla måste ta sitt ansvar.

FÖRÄNDRING ÄR ETT EGET BESLUT

Charlotte har en stark vilja att hjälpa dessa personer, för det går att fixa till menar hon och det beslutet att förändra är ditt eget, inte någon annans.

– Högt blodtryck uppstår på grund av övervikt och fetma, och det är något vi kan förändra själva. En överkonsumtion av socker och fett ger en tillfredsställande och snabb belöning, men det skapar en bekvämlighet som gör att vi hellre ber om ett läkemedel mot högt blodtryck än att förändra kosten. Diabetes beror förmodligen på ett högt sockerintag, som utarmar bukspottkörteln. Det kan vi också ändra på.

 

FAKTA:

Andelen vuxna mellan 16 och 84 år med övervikt och fetma ökade från 46 till 52 procent mellan 2006 och 2021. Det betyder att varannan vuxen svensk väger för mycket.

2021 hade Stockholm lägst andel individer med övervikt och fetma med 45 procent.

2021 hade Västernorrland flest andel individer övervikt eller fetma med 60 procent.

Fotnot: Utdrag från boken, Den smala lyckan – professorn med nyckeln till viknedgång.