Stroke drabbar oftare äldre personer. 75 procent av de som insjuknar är äldre än 70 år. 2022 rapporterade Socialstyrelsen att 25 100 svenskar fick en stroke varav 5 600 avled i hjärnblödning eller hjärninfarkt. I 24 procent av fallen avled man inom 28 dagar efter att man drabbats av stroke.

Att ha en sund livsstil skyddar mot stroke och för tidig död.

En studie gjord vid Göteborgs universitet tittade man på 3 614 personer, varav 269 fått en stroke de senaste 20 åren. 120 av de som drabbats av stroke dog inom tre månader eller var beroende av daglig hjälp.

GOD IDÉ ATT CYKLA TILL JOBBET

Adam Viktorisson, forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet är legitimerad läkare och studiens huvudförfattare. I ett pressmeddelande säger han; ”Fysisk aktivitet på fritiden och i form av aktiva transporter blir allt viktigare då många arbeten och hemaktiviteter blir mer stillasittande.”

Tidigare studier har haft fokus på hur vi rör oss på fritiden. Men på senare har forskare velat undersöka hur fysisk aktivitet i arbetet påverkar hälsan. Dessa studier hade en oväntad infallsvinkel; Fysiskt ansträngande jobb kan i stället ha negativa hälsoeffekter och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Adam Viktorisson förklarar att när och hur vi fysiskt anstränger oss är avgörande för vilka hälsoeffekter aktiviteten har. ”I vår studie fann vi enbart samband mellan stroke och fysisk aktivitet på fritiden samt i transport, men inte med fysisk aktivitet under arbetsdagen eller hemmet.”

TYDLIGA SKILLNADER

Men hur förklarar forskarna det olika effekterna på fysisk aktivitet?

Den som har ett tungt fysiskt arbete kan vara i en utsatt position vad gäller miljön. Exempelvis vägarbetare. Har man dessutom sämre ekonomiska förutsättningar i kombination med tungt arbete motverkas de positiva effekterna av den fysiska ansträngningen. Inte heller så kallad vardagsmotion vi får av hushållssysslor har en skyddande effekt mot stroke.

Forskarna hoppas på att resultaten leder till ökad medvetenhet på individnivå men också bland beslutsfattare som kan stödja mer fysisk aktivitet på fritiden.

SAMMANFATTNING:

Att utför lätt fysisk aktivitet på fritiden, som promenad eller cykling minst fyra timmar per vecka, mer ansträngande aktiviteter som att springa, simma eller spela tennis minst två–tre timmar per vecka hade 40 procents lägre risk för stroke jämfört med de som var inaktiva.

Personer som cyklade 20–40 minuter om dagen, och det kunde vara till och från arbetet hade cirka 30 procents lägre risk för stroke jämfört med de som inte rörde på sig till och från arbetet.

Individerna som var mest aktiva på fritiden hade lägre risk att drabbas av svår stroke, som ledde till döden eller att man blev beroende av hjälp för att klara dagliga aktiviteter tre månader efter stroke.

Slutligen fanns det ingen skillnad i risk att drabbas av stroke bland de med låg, måttlig eller hög fysisk aktivitet i arbetet eller hushållet.

Här kan du läsa studien.