PFAS (uttalas pefas) är samlingsnamnet för kemiskt framställda kemikalier som använts i kläder och skor, viss mat och förpackningar men också i dina hushållsapparater, i skidvalla och kosmetika.

Anledningen till att PFAS används är att kemikalierna tål höga temperaturer och har förmågan att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. PFAS har blivit ett vanligt och ganska självklart ämne inom tillverkningsindustrin.

Det var i slutet av 1930-talet som kemisten Roy Plunkett upptäckte kemikalier som var så starka att de överlevde de mänskliga livet.

Men det som är bra för industrin är inte alltid bra för hälsan. Så småningom har forskare funnit att PFAS kan orsaka fler olika hälsoproblem. Till exempel ett försvagat immunsystem men man tycks också kunna koppla ihop PFAS med en ökad risk för cancer.

En amerikansk studie, gjord i Kalifornien, där 727 yngre vuxna ingick så forskarna ett tydligt samband mellan höga PFAS-nivåer i blodet och viss kost.

Processat kött lyftes fram som mat som hade ökade PFAS-nivån i blodet markant. Det gjorde även intag av te, men där uppmärksammade forskarna att det var tepåsarna som bestod av PFAS-föroreningen. Och det är viktigt att betona att samma sorts te inte behöver finnas i Europa.

PFAS kan byggas upp i kött redan när djuren lever. Till exempel finns det PFAS-förorenade område. Så det är inte bara i förpackningar och bearbetningen av köttet som PFAS tränger in.

TAS UPP AV FOSTRET

Hur kan man då undvika PFAS? Ja, till exempel genom att handla och äta så ren och naturlig mat som möjligt. I just den studien såg forskarna ett samband mellan fler hemmalagade måltider och mindre PFAS i blodet.

PFAS-kemikalierna är svåra för kroppen att bryta ner och det är därför man kallar dem evighetskemikalier.

Den svenska kemikalieinspektionen arbetar för att fasa ut användningen av PFAS i landet och inom andra EU-länder. På sikt vill man förbjudna användningen av PFAS där det inte är nödvändigt för samhället.

De giftiga kemikalierna kan även störa hormoner och kvinnor i fertil ålder ska undvika kontakt med PFAS eftersom de påverkar fostret.

Källa: Illustrerad vetenskap, kemi.se och Livsmedelsverket