Covid-19 fortsätter att sprida sig. Enligt WHO:s lägesrapport den 16 februari 2024 var antalet nya fall i världen över 500 000 under perioden 8 januari till 4 februari 2024.

Risken är stor att bli sjuk om man inte har vaccinerat sig och inte haft covid-19. Men vaccinerna ger ett relativt kortvarigt skydd och många vill inte vaccinera sig eller sina barn. Vi behöver därför flera möjligheter att skydda oss mot virusinfektioner.

Utom vaccination har vi social distansering, ansiktsmasker, handsprit med mera. Men den svenska sjukvården har missat att det finns flera enkla och effektiva hjälpmedel att ta till.

NATUREN KOM TILL HJÄLP

Läkare i Tyskland, Schweiz och Österrike har i många år rekommenderat extrakt av purpurrudbeckia, Echinacea purpurea, som profylax och behandling av luftvägsinfektioner.

Echinacea har sin bakgrund i nordamerikansk indianmedicin kompletterad med beprövad läkarerfarenhet. I många europeiska länder är echinacea-preparat godkända som växtbaserade läkemedel, så även i Sverige. Redan på 90-talet visade kliniska studier att antalet sjukdagar vid övre luftvägsinfektioner kunde reduceras vid användning av echinacea.

Generationer av svenskar har använt echinacea som egenvård vid första tecken på förkylning. Många sjukdagar har sparats, men läkarkåren har varit avvisande. Är det för banalt att rekommendera ett receptfritt naturläkemedel? Vet man inte att alla våra antibiotika är naturprodukter?

VETENSKAP OCH ERFARENHET

All behandling av patienter ska grundas på ”vetenskap OCH beprövad erfarenhet”. Men är det bara svensk erfarenhet som gäller? När jag föreläste om echinacea för en läkemedelskommitté i Sydsverige för 25 år sedan gick en ung distriktsläkare i taket och bad mig ”skicka hem skiten till Tyskland” innan han lämnade rummet.

Internationellt har det gjorts ett stort antal kliniska studier och skrivits mängder av forskningsrapporter de senaste trettio åren om naturläkemedel. Den informationen borde leda till omvärdering och uppgradering av många produkter.

Tack vare flitiga schweiziska forskare finns det nu bevis för att echinacea hämmar virus, inklusive SARS-CoV-2, både i provrör och patienter, och en förklaring till hur denna medicinalväxt gör det.

Men svenska läkare verkar inte känna till, eller intressera sig för, dessa forskningsresultat. Därför blir det inga rekommendationer från vårdcentraler, infektionskliniker, 1177 eller Folkhälsomyndigheten.

ETT ANTIVIRALT BREDSPEKTRUM

I omfattande laboratoriestudier är echinacea en effektiv hämmare av coronavirus, bland annat HCoV 229 E (förkylningsvirus) och SARS-CoV-2. Hösten 2022 kom den senaste rapporten där man studerat effekten av echinacea mot sju olika varianter av SARS-CoV-2, som alla hämmades totalt av extraktet.

Samma forskare visade att de aktiva ämnena i echinacea, så kallade alkylamider, binder till viruspartiklarnas ”spike protein” och hindrar virus att invadera epitelcellerna. Detta är echinaceas verkningsmekanism.

NYARE KLINISKA STUDIER

Mitt under Covid-19-pandemin 2020/2021 genomfördes en klinisk studie i Bulgarien för att studera echinaceasom skydd mot virala luftvägsinfektioner, inklusive SARS-CoV-2. Den låga vaccinationsgraden i Bulgarien var ”idealisk” för en preventionsstudie.

120 ovaccinerade vuxna fick ta echinacea eller vara utan behandling i fem månaders tid. I echinacea-gruppen upptäcktes SARS-CoV-2 infektioner i fem fall, i kontrollgruppen 14. Skillnaden är signifikant.

Samtliga virusinfektioner minskade och man såg en klart minskad virusbelastning i näs- och svalgprover från echinacea-behandlade patienter. Minskningen efter fem dagar var hela 99 procent.

Studien är liten, men stämmer med resultaten från större studier där data från nära 1000 försökspersoner visade en preventiv nytta av echinacea mot corona-virus hos barn och vuxna.

I en dubbel-blind, placebokontrollerad studie fick 755 vuxna ta echinacea i fyra månader. Antalet coronavirusinfektioner var 37 procent lägre i echinacea-gruppen.

I en annan kontrollerad preventionsstudie gavs Echinacea-extrakt till barn från fyra till 12 år. De som fick echinacea hade signifikant mildare symtom när de fick coronavirusinfektioner. echinacea gav också en kraftig minskning (98 procent) av virus i näs- och svalgprover. Risken för virusinfektion sjönk med 57 procent.

Detta är några av de rapporter som finns publicerade och tillgängliga på PubMed. Sökning på echinacea ger över 1400 träffar på vetenskapliga studier.

EGENVÅRD ÄR EN RESURS

Den svenska sjukvården har mycket att lära av egenvården, som i stor utsträckning avlastar vårdapparaten. Tyvärr brukar sådan information avfärdas som otillräcklig av den medicinska expertisen och myndigheterna.

I stället rekommenderas munskydd och handsprit med begränsad och dåligt utforskad skyddseffekt. Enkla receptfria läkemedel nedvärderas till förmån för dyra receptbelagda läkemedel och vaccinationsprogram.

Echinacea har en bred antiviral verkan mot olika luftvägsvirus och kan komplettera, men inte ersätta, vaccination mot SARS-CoV-2 och influensa. Trots alla nya rön får vårdpersonal nästan ingen utbildning inom området.

NOBELPRIS FÖR ÖRTMEDICIN

Det är ironiskt att Karolinska Institutet gav ett av 2015 års Nobelpris i medicin till kinesiskan Tu Youyou för hennes ”upptäckt” av malariamedicinen artemisinin. Detta läkemedel är direkt hämtat ur en kinesisk medicinalväxt, Artemisia annua, sommarmalört, som använts i över 1600 år inom traditionell kinesisk medicin mot malaria och andra infektionssjukdomar.

Youyou identifierade ett viktigt ämne i växten och visade att det var effektivt mot malaria. Men hon hade aldrig studerat sommarmalörten om hon inte hade läst i urgamla kinesiska läkarböcker om växtens användning.

Så egentligen var hennes Nobelpris ett senkommet, västerländskt erkännande av den 2000-åriga traditionella, erfarenhetsbaserade, kinesiska örtmedicinen. Kanske är det dags att ge ett erkännande även till europeiska traditionella medicinska erfarenheter?

Det här är en debattartikel skriven av Jan G Bruhn, professor i farmakognosi, farm dr. Skribenten svarar för sina egna åsikter.