Alkoholmissbruk behandlas ofta med medicin och psykologisk hjälp. Behandlingar som anses effektiva men den andel som får återfall är stor. I behandlingarna ingår inte hjälp med de fysiska hälsoproblemen som kan uppstå.

Många med alkoholproblem söker inte heller hjälp trots att de mår dåligt. Enligt forskningen beror det på ett missnöje runt behandlingarna men också på att alkoholproblem idag fortfarande upplevs stigmatiserande.

OMDIRIGERAT HJÄRNAN

Forskare vid Karolinska Institutet ville ta reda på om konditionsträning och yoga kunde hjälpa mot alkoholsug. Till studien rekryterades 140 fysiskt inaktiva personer som inte sökt hjälp tidigare men fått diagnos.

De delades in i tre olika träningsgrupper. Forskarna tog blodprover och mätte humörtillstånd, ångest och suget efter alkohol under de tolv veckor studien pågick.

Resultatet visade att alkoholkonsumtionen minskade för alla. Den största minskningen av alkoholsug fanns bland de som tränade yoga. Vilket är goda nyheter för alla som inte vill söka vård.

Bland de som konditionstränade minskade också suget efter alkohol.

Slutsatsen forskarna drog var att man ska träna när suget är som starkaste vilket oftast infaller på eftermiddagen och kvällen. Och att korta snabba träningspass kan omdirigera hjärnan och svara positivt på träning. Det vill säga känna en liknande belöning som alkoholen kan ge.

ALKOHOL DÄMPAR ÅNGEST

Forskarna såg också att symtom på depression och ångest minskade bland olika former av träning. Störst effekt sågs hos de som utövade yoga.

Träning minskar stress och ångest genom neurofysiologiska effekter, som indirekt kan påverka alkoholkonsumtionen genom att minska suget, förbättra kognitionen och beteendeförändringar.

Träning har en ångestdämpande effekt och kan också stärka självkänslan vilket betyder att förmågan att kontrollera drickandet ökar. Många som dricker gör det för att alkohol dämpar ångest.

Forskarna har gått vidare för att ta reda på om effekterna av träning håller över tid. Att uppmuntra personer med alkoholberoende att träna är inte så lätt. Forskarna ser gärna att träning och hjälp med förändringar av beteende går hand i hand.

Källa: forskning.se