Forskaren Gabriella Boisen, vid Malmös universitet, har fokuserat sin avhandling på bakteriefloran och syratoleransen i munnen och hur den styr utvecklande av karies.

Avhandlingen belyser vad som händer i munnen när vi inte borstar tänderna som vi ska och äter för mycket socker.

Först förändras bakteriefloran, det vill säga miljön blir sur. Då får vissa bakterier en så kallad syratolerans och anpassar sig till den befintliga miljön. Det leder så småningom till att pH-värdet sjunker och stimulerar bildandet av karies.

BARNS MUNBAKTERIER ANALYSERADES

Biosens studie delades in i tre delar där en del handlade om att ta prover på plack från barn. En grupp barn hade karies och den andra hade det inte. I ett pressmeddelande på Malmö universits hemsida

https://mau.se/nyheter/kunskap-om-munbakteriers-syratolerans-nyckel-for-att-bekampa-karies/

säger Boisen: ” Bakterierna från barnen med karies hade högre syratolerans och en annan syraproduktion än bakterierna från de kariesfria barnen. Detta visar att plackets egenskaper kan skilja sig åt beroende på individens orala hälsa.”

SUR MILJÖ KAN BLI ÄNNU SÄMRE

När hon undersökte probiotikans effekt på hur bakterier utvecklade syratolerans såg hon att en speciell stam, Lactobacillus reuteri, förhindrade syratolerans och därmed utvecklingen av karies.

Biosen slog också fast att flera olika arter av bakterier kan anpassa sig till en sur miljö och den miljön kan bli ännu sämre om bakterierna kommer i kontakt med proteiner i saliven.

Resultatet från studien ger större insikt om hur sjukdomar i munnen kan har sin början och därmed kan man också förhindra och förebygga karies.

Här kan du läsa avhandlingen.

LÅNGLAGRAD VITLÖK KAN OCKSÅ GE BÄTTRE BAKTERIEFLORA

Forskare i Australien har, när du undersökte ett vitlöksextrakt som har effekt på högt blodtryck, också upptäckt att extraktet också påverkade munnens bakterieflora positivt. De som äter mycket socker och ”skräpmat” får försämrad bakterieflora i munnen.

Det i sin tur kan leda till ett försvagat immunförsvar och på lång sikt påverka hälsan negativt. Eftersom vitlöksextraktet bidrar till goda bakterier i munnen blev den här upptäckten ett välkommet genombrott i deras forskning. En dålig munhälsa kan ge bekymmer med hjärt-kärlhälsan men också tarmens välmående.