Det är inte alltid är så kul att gå från sol, bad, fest och ledighet, till ett mörkt kontor på ett jobb man kanske inte heller brinner för. Självklart är ju inte det så konstigt.

Det är så klart härligt att vara ledig och göra sådant man tycker är kul och inte bara sådant man måste göra. Men med det sagt så mår vi många gånger bra av rutiner. Rutiner ger oss struktur och struktur ger oss något att stå på och hålla fast oss vid. 

RUTINER KRÄVER MEDVETNA VAL

När det är dags att återgå till vardagen är den lättaste vägen inte alltid den "rättaste" vägen, och detta vet vi på en rationell nivå, men vårt undermedvetna hatar motstånd.

Vår reptilhjärna vill spara energi och det gör den genom att följa minsta "motståndets lag", både när det kommer till beslutsfattning och beteende. Därför behöver vi ta kontroll med den medvetna delen av hjärnan!

Men det kostar också energi, mentalt som fysiskt och det är därför det är så tufft att skapa ett nytt beteende! Med det vill jag ha sagt: det ÄR svårt många gånger, men svårt betyder inte att det är fel snarare tvärtom.

Svårt i detta fall betyder att vi växer och utmanar oss själva. Och om vi inte växer, så vissnar vi. Vi behöver utmaningar i livet för att växa och "röra oss framåt". Det vanligaste misstaget vi gör är att vi misstolkar känslan av obekvämlighet och obehag, vilket vi kan känna då vi försöker gå emot det vi är vana vid som att det vi gör är fel.

Då återgår vi gärna till där vi var innan. Även om det innebär att vi fortsätter göra något som vi inte är helt nöjda med och vet att vi egentligen borde förändra och förbättra, så är den smärtan i stunden mindre än smärtan av att förändras.

KRÄV MER AV DIG SJÄLV

Ibland måste vi nå vår absoluta botten innan smärtan av att förändras blir mindre än smärtan av att fortsätta som vi gjort hittills. Men ett par praktiska exempel i detta fall; ställ klockan, kom in i rätt dygnsrytm igen, återta en fungerande morgonrutin, sätt ett mål för träningen, planera maten, avsluta kvällarna lite tidigare och så vidare.

Små men dagliga steg i rätt riktning. Du behöver inte klara av allt med en gång.

Försök att höja din egen standard en aning. Kräv lite mer av dig själv. Du kan. Och du är värd det. Att ge sin kropp enbart vila, glass, alkohol, efterrätter, snabbmat med mera är ingen belöning. Tvärtom. Balans är nyckeln. Klart vi kan dricka lite alkohol och äta lite godis, men det ”andra” måste också finnas där för att balans ska uppstå. 

JAG DRAR IGÅNG ETT BOOTCAMP I SLUTET AV AUGUSTI

Det är individuellt hur snabbt vi kan komma in i vardagsrutinerna. Vissa kan bara stänga av och strata om medan andra behöver lite mer tid. Skulle inte säga att det finns något rätt eller fel här, men var ärlig mot dig själv och låt dig inte luras av den inre latmasken, eller den inre mesen som jag brukar kalla den.

Vi vet själva vad vi är kapabla till så lägg upp en rimlig plan och märker du att du faller dit gång på gång så är det antingen dags att ta tag med hårdhandskarna, eller, om det inte funkar, ta hjälp!

En bra coach kan visa sig vara väldigt hjälpsam just här. Det är alltid lättare att göra en förändring när man har någon som ger en bra balans mellan att stötta och att hålla ansvarig! Märkligt nog så är det ju lättare att svika sig själv, än att svika en person man aldrig ens träffat.

Och det kan man faktiskt utnyttja här. Jag har ett bootcamp, som är en effektiv träningsform med fokus på både kondition och styrka, som drar igång den 26 augusti som varar i tre månader, med främsta syfte att komma in i rutiner igen efter sommar och ledighet.

Klicka för att anmäla dig här till Jacob Hellbergs bootcamp.

Vill du ha Jacob Hellbergs vanliga personliga coaching klickar du här.