Det pågår mycket forskning om kost och kostens effekt på hälsa och sjukdom. Det finns många ”skolor” om hur man ska äta och inte och det skapar förstås förvirring. När man refererar till kost som är bra för hälsan är det medelhavsdieten som lyfts fram eftersom intaget av mycket frukt, grönsaker och bra fetter har hälsobringande effekt.
Gunnar Johansson, professor i hälsovetenskap, redovisade redan under 1980-talet att risken att få cancer minskade om man åt en vegetarisk kost. Han visade även att risken att få en hjärt-kärlsjukdom minskade bland de som är växtbaserat.
HÄLSOSAM LIVSSTIL
En ny studie en så kallad paraplyanalys där man samlat in många studier samt metaanalyser och studerat data under 20 år där forskare tittade på sambandet mellan kosten och sjukdomar visade att det är mycket bra för hälsan att inte äta kött.
Forskarna drog slutsatsen att vegetarianer, veganer och de som äter en lakto-ovo-vegetarisk kost har bättre blodvärden, bättre kolesterolvärden och ett visst skydd mot vissa cancerformer. Växter innehåller vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som skyddar mot sjukdom.
Däremot menar man att om man äter ohälsosamma vegetabiliska livsmedel kan det motverka de hälsosamma effekterna av den gröna maten. Mat som innehåller sötningsmedel, chips och läsk är exempel på dåliga val för hälsan.
Forskarna påpekar att en faktor som räknas in är att de som väljer en växtbaserad kostväg generellt sätt väljer bort alkohol, rökning, godis och raffinerade grödor. Livsstilsfaktorer som påverkar hälsan i rätt riktning.
Källa: CNN