Har du haft tur att hitta svamp på skogspromenaden så blir förstås soppan ännu godare. Jag brukar ta med en liten papperspåse i fickan när jag går ut i skogen, där hittar jag ofta några goda matsvampar som får följa med hem.

Jag rensar och förväller dem i mindre bitar i lite saltat vatten och fryser in direkt när jag kommer hem, det är så gott att ta fram till soppor, grytor och inläggningar till vintern.

SVAMPGULASCH MED SVARTA BÖNOR

4–5 portioner

3 dl kokta, svarta bönor

2 gula lökar

250 g champinjoner eller skogssvamp

1 burk krossade tomater eller 4–5 färska i bitar

6 dl vatten + 2 msk vegetariskt buljongpulver

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2–3 vitlöksklyftor

50 g smör eller kokosolja

2 lagerblad

2 msk tomatpuré

2 msk stött brödkummin

2 msk äppelcidervinäger

1 msk paprikapulver, gärna rökt

1 msk torkad persilja eller 2–3 msk färsk

1 msk torkad timjan eller 2–3 msk färsk

Cirka 1–2 tsk salt

Chiliflingor efter smak

Gör så här:

Skär lök och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn svamp och lök i smöret i en gryta så det får lite färg. Krydda med salt, chiliflingor, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurén blir mildare.

Tillsätt vatten, buljongpulver, vinäger, torkade örter och lagerblad. Blanda ner tomater och paprika.

Använder du färska örter till soppan så tillsätt dem på slutet tillsammans med bönorna, så behåller de både smak och näring.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 1 - 1½ timme. Ju längre desto godare smaker utvecklas i gulaschen.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av innan serveringen om du vill ha mer kryddor eller sälta, rör ner bönorna och låt dem bli varma.

Servera soppan med en klick smetana eller tjock yoghurt, så får du probiotika från den tillsammans med prebiotika från bönor och grönsaker.

Det här receptet kommer från min senaste bok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Du hittar även fler goda, glutenfria matbröd i kokboken som passar riktigt bra till soppan.

Jag har skrivit den tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som ligger bakom ett tiotal populära böcker om diabetes.

Du kan läsa mer om alla hälsofördelar pre/probiotika ger i vår kokbok, själv blev jag mycket hjälpt i mina klimakteriebesvär när jag började äta det varje dag.

Text och recept av Birgitta Höglund