I Sverige är ungefär 15 procent av alla fyraåringar överviktiga, och lite drygt 3 procent beräknas ha fetma. Under covid-19 pandemin ökade antalet barn med fetma i tre-fyra års ålder. 

Innan pandemin var antalet treåringar med fetma 2,4 procent. Sedan ökade den siffran till 3,4 procent och nu är den 2,6 procent. Det visar en studie gjord vid Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet.

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson som forskat på aptitkontroll i över 40 år säger:

– Överviktiga barn har sämre aptitkontroll och det är viktigt att de får lära sig att äta mindre, och att maten som serveras är bra. Matvanorna styr föräldrarna över, och deras engagemang är enormt viktigt. Oftast överför föräldrarna sina matvanor på barnen. Är föräldrarna kraftiga så blir barnen det också, och det kan skapa problem.

Charlotte förklarar vidare att barnen ofta ärver sin fetma, men det beror huvudsakligen på att de ärver föräldrarnas matvanor och beteende kring ätandet. Ett problem enligt Charlotte kan vara att föräldrarna inte tycker att deras barn är överviktiga.

BARN ÄTER SOM VUXNA

Även barn i fyra års ålder ökade i vikt under pandemin. Men glädjande nog har även deras fetma och övervikt minskat.

Anton Holmgren, som är barnläkare på Hallands sjukhus och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg säger i ett pressmeddelande att eftersom antalet barn med övervikt och fetma sjunkit så tyder det på att viktökningarna hade med pandemin att göra.

Den viktökning som skedde bland barn i Sverige var liknande världen över under pandemin. Förändrade kostvanor och mindre aktivitet samt stängda skolor anses vara orsaken. I Sverige var dock förskolorna öppna och forskarna tror att de barn som inte var i förskolan gick miste om näringsrik mat men också om utomhusaktiviteten.

– Barn som är överviktiga tenderar att behålla sin övervikt som vuxna. Det är också svårare att bli av med övervikt som vuxen för de som varit knubbiga som barn. Jag tycker att det är viktigt att poängtera att det inte är barnens fel att de blivit överviktiga. Det är föräldrarna som inte förstår att de måste ge barnen en anpassad kost, så att de inte går upp i vikt. Föräldrar tänker ofta att övervikt inte är så farligt och att det snart rättar till sig. Barn äter som sina föräldrar, därför är det viktigt att föräldrarna äter på bästa sätt. Hela familjen ges då möjlighet att förändra sina kostvanor, säger Charlotte.

Studien bygger på uppgifter på över 50 000 barn från tre till fem år.

Vetenskaplig studie: Childhood Overweight and Obesity During and After the COVID-19 Pandemic, Jama Pediatrics.

Källa: www.forskning.se