Att skapa trygghet genom närhet och höra förälderns röst gjorde att nyfödda barn inte kände någon smärta när det fick ett nålstick i huden.

Martina Carlsen Misic som är neonatalsjuksköterska och doktorand i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet och studiens huvudförfattare säger i ett pressmeddelande att; ”Resultaten visade att förberedelsen är avgörande, att sjuksköterskor och undersköterskor informerar, instruerar, involverar och uppmuntrar föräldrarna att vara aktiva i att smärtlindra sitt spädbarn. Vår upplevelse var att barnen inte visade några tecken på smärta.”

HELHETEN VIKTIG

Barnen som deltog i studien som vårdas på nyföddhetsavdelningarna vid Centralsjukhuset i Karlstad, Universitetssjukhuset i Örebro och Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Forskarna uppmärksammade också att nynnandet gjorde föräldrar lugna, framför allt de som själva var skraja för nålstick.

Även personalens agerande var viktigt i sammanhanget. Det handlade om hur de satt och hur ljudmiljön var i rummet.

Just nu håller forskarna på med en klinisk studie på 225 föräldrar och nyfödda. Här vill man jämföra kombinerad föräldraledd smärtlindring med farmakologisk standardbehandling vid ett rutinblodprov där barnet ligger på ett skötbord. Resultaten av den studien kommer nästa år.

Källa: Örebro universitet