När Folkhälsomyndigeten kommer med sin årsredovisning var de smittsamma sjukdomarna har ökat mest så syns en tydlig uppgång av fall av invasiv sjukdom med grupp A-streptokocker (iGAS). Det var också det högsta antalet fall som noterats sedan anmälningsplikten infördes 2004.

Exempel på dessa sjukdomar är halsfluss och scharlakansfeber samt hudsjukdomar som rosfeber och svinkoppor. Vad anledningen till ökningen är kan man inte med säkerhet säga men man tror att det beror på lägre immunitet efter pandemin och de ökade sociala kontakterna. Fler falla av luftvägsinfektioner som covid-19, influensa och RS-virus kan också bidra till en ökning.

Från mitten av oktober 2023 ökade smittspridningen av covid-19 men avtog vid årsskiftet.

Spridningen av influensa var utdragen under våren förra året. Flera allvarliga fall av influensa B bland ungdomar rapporterades.

FÄSTINGBURNA TBE ÖKADE

Fler fall av TBE kom in under 2023 jämfört med året innan och var de högsta antalet fall sedan anmälningsplikten. TBE ökar också över ett större geografiskt område i landet.

Sjukdomar som uppstår när man äter viss mat ökade förra året. Antalet personer som fick infektioner orsakade av campylobacter, salmonella, shigella och yersinia ökade jämfört med 2022. Att de ökade beror delvis på att fler smittades vid utlandsresor.

Könssjukdomen gonorré ökade under 2023, och det framför allt bland kvinnor. Antal smittade med syfilis, klamydia, hepatit B och C samt hiv minskade.

Källa: Folkhälsomyndigheten