Vad vi lägger på våra tallrikar är ständigt föremål för forskning. Maten vi äter påverkar hälsan på gott och ont. Viss kost medverkar till utvecklandet av sjukdomar medan annan mat håller oss friska och maten vi äter kan även vända sjukdom till god hälsa.

När amerikanska forskare i Boston analyserade data från en observationsstudie för att se vad som underblåser demenssjukdomar fann man en tydlig koppling till konsumtionen av processat kött. Det rapporterar CNN.

Det behövdes så lite som 27-28 gram processat kött per dag för att risken att få demens skulle öka med 14 procent och det jämfört med personer som enbart åt mindre än cirka 80 gram processat kött i månaden.

Till processat kött räknas bacon, korv, och annat delikatesskött som ofta innehåller högre halter av natrium, nitrater och mättat fett.

Tidigare forskning har visat att den som äter mycket processat kött har en ökad risk för typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och cancer, framför allt cancer i tjocktarmen.

SÅ MINSKADE RISKEN FÖR DEMENS

Eftersom studien är en så kallade observationsstudie visar den på ett samband mellan köttkonsumtion och demens, och inte orsak och verkan. Däremot anser forskarna att det är högst sannolikt med ett så kallat orsakssamband mellan processat kött och utvecklingen av demenssjukdomar eftersom det finns ett tydligt samband mellan kött och hjärt-kärlsjukdomar.

Studien visade också att för varje till portion kött så ökade riskerna för demens.

Däremot kunde forskarna visa på positiva nyheter; den som bytte ut köttportionerna mot andra proteinkällor som böner, linser och ärtor minskade risken att få demens med hela 20 procent

BYT UT DINA KÖTTMÅLTIDER

Förutom baljväxter är ägg, tofu, nötter och frön en utmärkt proteinkälla. Det finns många köttsubstitut i livsmedelsbutikerna idag, men var lite försiktig med dem eftersom det ännu inte finns tillräcklig med forskning om nyttan av dem.

Lägg på mer fullkorn och grönsaker på din tallrik.

Tränar du mycket kan du även ta en proteindrink för att täcka in det dagliga behovet.