När forskare fann att en kemikalie som finns rikligt i frukt, grönsaker och andra växtprodukter kunde hämma immunsvaret så öppnade det upp möjligheten att hitta en naturlig behandling vid födoämnesallergier.
Forskare vid ett universitet i Tokyo har i en studie funnit att en speciell flavonoid, kaempferol, kan dämpa allergiska reaktioner, och där räknas matallergier in. Det berättar nyhetssajten Newatlas.
Tidigare studier har visat att flavonoider kan sakta ner åldrandeprocessen och skydda mot demenssjukdomar.
SYMTOM PÅ MATALLERGI DÄMPADES AVSEVÄRT
Idag har utbredning av allergier ökat – allt från astma och hösnuva till eksem och matallergier.
I tarmen bor bland annat de dendritiska cellerna som avgör om vi utvecklar olika födoämnesallergier. Dessa celler producerar ett enzym som i sin omvandlingsprocess stimulerar våra T-celler, vilka är de celler som trycker tillbaka allergiska reaktioner.
När de japanska forskarna tittade på 40 olika flavonoider fann man att just kaempferol var det mest effektiva.
Kaempferol finns i bönor och broccoli, i te, jordgubbar och äpple men det finns också i ginkgo biloba och rosmarin. Kaempferol är sedan tidigare känt för att ha en inflammationshämmande effekt och lindra effekter av oxidativ stress.
Försöken gjordes först i cellmiljö för att övergå i djurmodeller. När möss fick födoämnesallergi injicerat och sedan kaempferol visade det sig att de fysiska symtomen som uppstår av matallergier som diarré och längre kroppstemperatur minskade avsevärt.
Forskarna menar att när man äter flavonoider i sin dagliga kost så minskar inflammationer, allergier och även uppkomsten av autoimmuna sjukdomar som orsakas eller förvärras av överdrivet immunsvar.
Studien publicerades i tidskriften Allergy